A törököknek bejött a kormányzati nyugdíj-ösztönzõ program
2013.04.12
Az ázsiai és európai befektetõk egyaránt Törökország biztosítási szektorára fognak összpontosítani 2013-ban, köszönhetõen nagyrészt a magánnyugdíj szektor felé irányuló kormányzati ösztönzõknek – állítja az Ernst&Young.

A tanácsadó cég Global Insurance Outlook 2013 címet viselõ jelentésében azt állítja, hogy Törökország kedvezõ demográfiai helyzete, szélesedõ képzett munkaerõállománya és a biztosítókra vonatkozó új szabályok egyaránt felhívják magukra az ázsiai és európai befektetõk figyelmét, különösen miután az ottani országokban az utóbbi idõben lelassult a fogyasztás.

A biztosítási szektor követni fogja a többi ágazat sikerét Törökországban és meghatározóvá válhat a riégióban – véli az Ernst&Young. Az új szabályozás bevezetését megelõzõen Törökországban kizárólag az válhatott a magán-nyugdíjpénztári rendszer (BES) részévé, aki munkaviszonnyal rendelkezett, azonban január elsejétõl minden 18 év feletti elõtt nyitva áll a lehetõség, hogy taggá váljon, sõt a havi befizetéséhez a kormány 25%-kal hozzájáruljon.

A kormányzati ösztönzõ hatására a biztosítási szektornak sikerült teret nyernie és a megerõsítenie marketing stratégiáit. 2013 elsõ két hónapjában a BES-tagok száma több mint 200 ezerrel nõtt, amely több mint négy és félszerese az elõzõ év hasonló idõszakában mért számnak – derül ki az E&Y jelentésébõl.

2013-ban a BES-tagok száma meghaladta a 3,1 milliót, együttes vagyonuk pedig a 19,7 milliárd török lírát. A tanácsadó cég szerint a kormányzati ösztönzõknek ugyanakkor a megtakarítási szokásokra is hatása lesz. A legnagyobb növekedést ugyanis a 18-34 év közöttiek körében mérték, amely korcsoport a BES-tagok 42%-át alkotja. Ez azt mutatja, hogy a fiatalabb generáció is egyre többet gondol jövõjére, ami igen pozitív fejlemény az ágazat jövedelmezõségét tekintve.