Rászállt a S&P a pénzügyi cégekre
2011.07.19
A Standard&Poor’s pénteken bejelentette, hogy leminõsítheti a biztosítókat, klíringházakat, jelzálog ügynökségeket és még számos egyéb céget.

Korábban rövid idõn belüli leminõsítést valószínûsítõ besorolási megfigyelés alá vette az Egyesült Államok szuverén adósi osztályzatait a Standard & Poor\'s, azonban a pénteki bejelentés közvetlenül a pénzügyi rendszerre mért csapást, amely tovább növeli annak veszélyét, hogy az USA nem lesz képes hitelhez jutni.

A S&P számos nagy pénzügyi cég esetében helyezett kilátásba leminõsítést, közülük sok kevéssé ismert, azonban az ország pénzügyi infrastruktúrájában kiemelt jelentõségû.

Az említett cégek mûködésében központi szerepet játszanak az amerikai állampapírok. Ezek közé tartozik a Depository Trust Co, amely a nagyobb bankok közötti fizetési átutalások lebonyolításában vesz részt, valamint több szövetségi lakás- és agrárhitellel foglalkozó bank.
Amerikai állampapírok központi szerepet mûködésének legtöbb vállalat idézett. Ezek közé tartozik a Értéktár Trust Co, amely megkönnyíti a fizetési átutalások körében nagyobb bankok, valamint több Federal Home Loan Banks és Farm Credit Rendszer Banks. Megemlítésre került a Fannie Mae és a Freddie Mac is, a két kormány által támogatott intézmény, amelyek központi szerepet játszanak az amerikai lakossági jelzálog-piacon.
Összefoglalva a S&P azokat a szervezeteket pécézte ki, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a szövetségi kormánnyal, vagy erõsen támaszkodnak rá. A fennmaradó négy amerikai tripla-A minõsítésû nem pénzügyi vállalatot nem fenyegeti a leminõsítés veszélye.
A new york-i kockázatkezelési tanácsadó cég, a Capital Markets Risk Advisors egyik partnere szerint ’az S&P figyelmeztetõ lövést adott le, jelezvén, hogy az egész amerikai pénzügyi elszámolási rendszer kérdõre vonható”. A szakértõ szerint az amerikai adósbesorolás visszaminõsítése jelentõs finanszírozási nyomás alá helyezné a pénzügyi intézményeket is. Az S&P legutóbbi nyilatkozata szerint a csõd kockázata ugyan alacsony, de egyre növekvõ.

Korábban a Moody\'s jelentette be, hogy leminõsítést valószínûsítõ felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok kormánykötvény-besorolását.
Egyes befektetõk kicsi az esélye annak, hogy súlyos piaci reakciója legyen az USA leminõsítésének, hiszen a bejelentés senkinek nem okozhatott nagy meglepetést. Szakértõk szerint nem valószínû, hogy például Kína jelentõs mennyiségû kincstárjegytõl szabaduljon meg, hiszen ezzel legalább 20 százalékos kamatláb emelkedést indukálnának, amellyel maguk alatt vágnák a fát.

A leminõsítendõk listáján szereplõ New York Life szóvivõje szerint az S&P azt mondta, hogy egyetlen pénzügyi intézmény sem rendelkezhet jobb besorolással, mint a szuverén adósság besorolása. A biztosító jelenleg teljes mértékben indokoltnak tartja hitelminõsítését. A listán szereplõ egyéb biztosítótársaságok nem kívántak nyilatkozni.

A hitelminõsítõ látókörébe került másik nagy csoport a klíringházaké, amelyek a különféle derivatív kereskedelmi tevékenységek kapcsolódnak be, melyek különösen fontosak az USA pénzügyi stabilitása szempontjából.