Turizmus Európában: hova utaznak a legtöbben nyaralni?
2013.04.15
2011-ben az EU 27 tagállamának lakosai mintegy egy milliárd alkalommal utaztak üdülési céllal, melynek mintegy negyede külföldi utat jelentett. A külföldre irányuló nyaralásokat tekintve Spanyolország volt a top desztináció az EU állampolgárai körében: az összes külföldi út mintegy 13%-a ide irányult, melyet Olaszország és Franciaország követett - derül ki az Eurostat adataiból.

Belgák és luxemburgiak utaznak a legtöbbet külföldre

A tagállamok közül a legnagyobb számban Németország lakói utaztak külföldre nyaralás céljából, összesen mintegy 73 millióan. Õket követték a britek (44 millió), a franciák (22 millió) és a hollandok (16 millió fõ). Ezen négy tagállam lakói tették ki csaknem kétharmadát az EU 27 tagállamának lakói által megtett összes kimenõ utazásnak. A tagállamok többségében az üdülési célú utak többsége belföldi út volt, ezzel szemben a luxemburgiak esetében a nyaralások közel 100%-a külföldre irányult. Szintén többen utaztak külföldre Belgiumban (74%), Szlovéniában (56%), Hollandiában (52%) és Ausztriában (50%).

Szomszédos vagy közeli országba utaznak a legtöbben

Az összes tagállam esetében a külföldre irányuló, üdülési célú utak leggyakoribb célpontja szomszédos, vagy közeli ország volt 2011-ben, kivéve Romániát, ahol a külföldön nyaraló lakosok többsége Olaszországba utazott, a svédek Görögországot, a britek pedig Spanyolországot preferálták.

A külföldre irányuló nyaralások top 3 célpontjai közül Spanyolország állt az elsõ helyen a portugál, brit és francia utazók körében, Franciaország a belga, luxemburgi, spanyol és olasz nyaralók körében, Olaszország pedig a máltaiak, osztrákok, románok körében. Németországot választották elsõdleges üdülési célpontként a hollandok, lengyelek és dánok.