Zord volt a tél - errõl tanúskodnak a számok is
2013.04.16
Az idei hosszú tél és a szokásosnál csapadékosabb idõjárás szinte valamennyi magyar háztartást érintette. Kevés olyan család van hazánkban, akinek beázást, gépjármû-töréskárt vagy személyi sérülést ne okozott volna az elhúzódó hideg és a kiemelten csapadékos idõjárás. Az elsõ negyedévben a KÖBE-nél is számos beázást, töréskárt és az évszakra kiemelten jellemzõ kátyúkárt jelentettek.

A magyar egyesületi biztosító tapasztalatai szerint általánosságban elmondható, hogy a tavalyi azonos idõszakhoz képest jellemzõen 5-10%-al növekedett a kárbejelentések száma a gépjármû károk vonatkozásában, és körülbelül ugyanilyen mértékben emelkedett meg a lakás kárbejelentések száma is. „A korábbiakhoz képest jóval több személysérüléses kárt jelentettek ügyfeleink, amelyhez a március 15-i hosszú hétvége szélsõséges idõjárása is sokban hozzájárult. Érdekes azonban, hogy az átlagkárok összege jelentõsen nem változott, amely azzal magyarázható, hogy amúgy sztenderd eseményekrõl van szó.” – nyilatkozott Gorda Zsolt, a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület termékfejlesztési igazgatója.

A hazai vagyonbiztosító tapasztalatai szerint az elmúlt hetekben tapasztalt extrém idõjárási körülmények jellemzõen a gépjármûveken töréskárokat, a lakásokban vihar, hónyomás és beázásos károkat okoztak. Az esõs, áradásos idõszak alatt kialakult belvízhelyzet a kárbejelentések nagy száma miatt jelentõs többlet terhet rótt a biztosítási szektorra, még annak ellenére is, hogy az elkeseredett ügyfelek pontosan tudják, hogy ez nem biztosítási esemény. Gorda Zsolt szerint „szerencsére ritkábban fordul elõ, de szintén a csapadékos idõjárás egyértelmû következménye például a földcsuszamlás, amely viszont már biztosítási eseménynek minõsül a KÖBE valamennyi, kedvezõ áron elérhetõ lakásbiztosítási termékében.”

Sem a kárösszeg, sem a bosszúság tekintetében nem elhanyagolható, így a lista végén szükséges megemlíteni, hogy az idei tél a kátyúk számát is a szokásnál jobban szaporította, ezzel sok fejfájást okozva az úton közlekedõknek. A termékfejlesztési igazgató arra figyelmeztet, hogy érdemes elõre terveznünk, és olyan biztosítást választani, amely a kátyúk okozta károkat is fedezi, hiszen megfelelõ biztosítás nélkül – a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. „Ezen helyzetekre gondolva vezette be a KÖBE a már napi 5 Ft-ért elérhetõ – önálló termékként a hazai piacon máig is egyedülálló – DEFEKT Gumiabroncs- és Kátyúkár-biztosítást, amely azóta az egyik legkedveltebb termékünk lett. A kátyúbiztosítás népszerûségét nemcsak a több tízezres szerzõdésszám mutatja, hanem az is, hogy azóta számos multinacionális biztosító is átvette a cascóba építve e biztosítási eseményt.”

Bár a tavasz már elkezdõdött, sajnos úgy tûnik, hogy a továbbiakban is számolnunk kell a szokásostól eltérõen zord idõjárási körülményekkel, s az ezzel járó beázásokkal, töréskárokkal. Emiatt mindenképpen érdemes egy szakértõ segítségével megvizsgálnunk, vajon jelenlegi biztosításunk valamennyi, számunkra fontos káreseményt fedezi-e, találunk-e esetleg árban kedvezõbb, korszerûbb konstrukciót, és ha még nincs lakás, casco vagy épp kátyú-biztosításunk, nem éri-e meg jobban napi szinten – módozattól függõen – 5-40 Ft-ot kifizetni érte, mint a baj megtörténte után egy összegben akár több százezres vagy milliós összeget saját forrásból elõteremteni?