Hol élnek legtovább egészségesen az emberek Európában?
2019.07.25

2017-ben az Európai Unióban a férfiak születéskori egészségesen várható élettartama 63,5 év, míg a nőké 64,0 év volt. A férfiak várható élettartamuk 81,1%-át, míg a nők 76,6%-át töltik egészségben. Hiába élnek tehát hosszabb ideig a nők, a többlet éveik nagy részében aktivitásukat az egészségromlás korlátozza.

Az Európai Unió országai közül Máltán élnek a leghosszabb ideig egészségben a nők (73,6 év), míg a leghosszabb egészséges élettartamra a svéd férfiak (73,2 év) számíthatnak. A skála másik végén Lettország áll, ahol a legrövidebb ideig élnek egészségesen a férfiak (50,6 év) és a nők (52,2 év) egyaránt.

Az országok többségében a születéskori egészségesen várható élettartam nők esetén hosszabb, mint a férfiaknál. Tíz országban azonban fordított a helyzet. Hollandiában például a férfiak közel 5 évvel hosszabb ideig élnek egészségben a nőknél, de Portugáliában is több mint 3 évvel.

A nők születéskor várható élettartama Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban a legmagasabb, igaz a francia nők az EU átlagánál is rövidebb időt, a teljes várható életük 75,8%-át töltik egészségben, ami több mint 20 év aktivitásban korlátozott életet jelent! A férfiak várható élettartama nyolc országban is meghaladja a 80 évet, Norvégiában és Olaszországban a legmagasabb. Olaszországban azonban a születéskor várható közel 81 évből közel 15 évet leromlott egészségi állapotban töltenek a férfiak.

A születéskor várható élettartam és egészségben töltött élettartam összevetéséből az is kiderül, hogy mely országokban élnek leghosszabb ideig egészségromlás miatt aktivitásukban korlátozottan az emberek. A statisztikák alapján Szlovénia, Finnország, Portugália, Lettország, Ausztria, Luxemburg, Hollandia, Észtország és Szlovákia női lakossága több mint 25 évet tölt el nem egészségben, míg Máltán, Svédországban és Bulgáriában ennek kevesebb, mint felét. Hazánkban a nők 18,5 évet élnek leromlott egészségi állapotban. Férfiak esetében Szlovéniában, Ausztriában és Finnországban élnek leghosszabb ideig, több mint 20 évig nem egészségben, míg Norvégia, Bulgária, Málta és Svédország esetében 9 évet sem kell betegségben tölteniük idős korukban a férfiaknak. A magyar férfiak közel 13 évet kényszerülnek rossz egészségi állapotban tölteni.