Lemondott a CIG Pannónia Életbiztosító elnöke
2013.04.18
Lemondott a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. elnöki tisztérõl és igazgatósági tagságáról is Horváth Béla - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktõzsde honlapján.

Horváth Béla ugyancsak lemondott a biztosítótársaság 100 százalékos leányvállalatánál, a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (EMABIT) betöltött igazgatósági tagságáról és elnöki pozíciójáról szerdán. Munkaviszonya közös megegyezéssel megszûnik.

A közlemény szerint Horváth Béla, a CIG alapítóinak egyike, 2007-tõl a társaság elnök-vezérigazgatója, majd 2010. január 1-jétõl az igazgatóság elnöke volt.

A tõzsde \"A\" kategóriájában jegyzett CIG Pannónia Életbiztosító csütörtökön tartja éves rendes közgyûlését. Egy korábban közzétett részvényesi elõterjesztés Horváth Béla visszahívását javasolta az igazgatóságból és annak elnöki posztjáról, továbbá részvényesi indítvány érkezett Járai Zsigmond felügyelõbizottsági elnök visszahívására is.

A részvényesi elõterjesztés az igazgatóságot a jelenlegi öt fõrõl hét fõre bõvítené, új tagnak Király Máriát, Mikó Gyulát és Horváth Gergely Domonkost javasolja.

Az indoklásokban az szerepel, hogy bár Horváth Béla elévülhetetlen érdemeket szerzett a társaság alapításában és eddigi mûködésében, a megváltozott piaci körülmények és elvárások, a társaság további fejlõdésének, versenyképességének biztosítása azonban szükségessé teszi a visszahívását.

Járai Zsigmond visszahívására tett javaslatát azzal indokolja a részvényes, hogy az fb éves jelentése szerint a társaság költséggazdálkodása nem volt kellõen takarékos, a menedzsment a piaci változásokra nem mindig tudott megfelelõ választ adni, és mûködése során olyan szabálytalanságok is történtek, amelyek a vezetés nem kellõen megalapozott és körültekintõ döntéseinek következményei. Az indoklás emlékeztet, hogy az igazgatóság az fb-nek negyedévente, az elnöknek pedig hetente adott tájékoztatást a társaság lényeges döntéseirõl. Év közben azonban a döntésekkel kapcsolatban nem emelt kifogást a felügyelõbizottság, a testület az igazgatósággal szembeni észrevételeit csak jóval a döntéseket követõen fogalmazta meg.

A közgyûlési elõterjesztések szerint az igazgatóság javasolja a felügyelõbizottsági és az audit bizottsági tagok javadalmazásának csökkentését. Javasolja továbbá, hogy a társasággal munkaviszonyban álló igazgatósági tagok továbbra se részesüljenek díjazásban, az elnököt is beleértve. Az igazgatóság elnöke korábban évi 21 millió forint összegû díjazásban részesült. A nem munkavállalói igazgatósági tagok (ilyen igazgatósági tagok eddig nem voltak) díja havi 150 ezer forint lenne a javaslat szerint.

A CIG Pannónia részvényei a szerdai kereskedést 230 forinton zárták, árfolyamuk 3 forinttal, 1,29 százalékkal csökkent az elõzõ napi záráshoz képest.