EIOPA: erősödhet a biztosítók hozaméhsége
2019.07.31

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közzétette az Európai Gazdasági Térség (viszont)biztosítási és foglalkoztatói nyugdíjágazatáról 2019 júniusában készített Pénzügyi stabilitási jelentését.

A legnagyobb kockázatot továbbra is az alacsony hozamkörnyezet jelenti mindkét szektor – tehát a biztosítási és a nyugdíjpénztári ágazat – számára, mely folyamatos nyomás alatt tartja a nyereségességi és fizetőképességi pozíciókat. Ennek hatására erősödhet a biztosítók és a nyugdíjpénztárak hozaméhsége, ami lassan láthatóvá is válik a biztosítók befektetési portfolióiban. Emiatt az EIOPA továbbra is szoros figyelemmel kíséri ezt a kockázatot annak érdekében, hogy minden potenciális veszélyhelyzet minél korábban azonosítható legyen.

Ugyanakkor folyamatosak az értékelések a pénzügyi piacokon, és nem lehet kizárni a kockázati felárak hirtelen átértékelését sem, ami a gazdaság lassulása esetén súlyosabbá is válhat az adósságok fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak miatt. A kockázat hirtelen, a kockázati felár – és nem a kockázatmentes árfolyamgörbe – által kiváltott növekedése, rövid távon jelentősen befolyásolhatja a biztosítók és nyugdíjpénztárak pénzügyi helyzetét és fizetőképességét, mivel a befektetési portfoliók súlyos veszteségeket szenvedhetnek, és ezeket csak részben lehetne az alacsonyabb kötelezettségekkel ellensúlyozni. Ebben a vonatkozásban a bankokkal és a biztosítók belföldi állampapírjaival fennálló szoros kapcsolatok akár tovagyűrűző hatásokhoz is vezethetnek, amennyiben a kockázati felárak hirtelen átértékelése megvalósul. Egyes országokban a biztosítók esetében is megfigyelhető a viszonylag magas ingatlanpiaci kitettség, ami sebezhetővé teszi őket az ingatlanpiacok esetleges visszaesésével szemben.

Emellett a klímaváltozás és kiberkockázatok erősödésével újfajta kockázatok is megjelennek. Az éghajlattal kapcsolatos kockázatok különösen a biztosítási ágazgat számára jelentenek fenyegetést, mivel a biztosítók egyszerre befektetők és kockázatvállalók is, a digitális átalakulás pedig egyre sebezhetőbbé teszi a biztosítókat és a nyugdíjpénztárakat a kibertámadásokkal szemben. Ebben a vonatkozásban a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatókkal kapcsolatos 2019-es EIOPA stresszteszt környezeti, szociális és irányítási (ESG) kockázatokra is kiterjed, míg a biztosítókat fenyegető kiberkockázatok 2019-ben történő részletesebb elemzéséhez a 2018-as biztosítási stressztesztben alkalmazott, kiberkockázattal kapcsolatos kérdőívet fogják használni.

A Pénzügyi stabilitási jelentés azt mutatja, hogy bár általánosságban a biztosítási ágazat továbbra is megfelelően tőkésített, a nyereségességre egyre nagyobb nyomás nehezedik a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben. Egy átlagos biztosító szavatolótőke-szükséglete 223% az élet, és 207% a nem-élet ágazatban, bár jelentős eltérések találhatók az egyes vállalkozások és országok között.

A viszontbiztosítási ágazat ellenállónak bizonyult annak ellenére is, hogy 2018-ban ismét jelentős veszteségei voltak a katasztrófák miatt, így ez lett a negyedik legköltségesebb év a biztosított katasztrófákkal kapcsolatos veszteségek tekintetében. A természeti csapásokkal kapcsolatos veszteségek általánosságban emelkedő tendenciát mutatnak, és a teljes veszteség szempontjából a 10 legköltségesebb év mindegyike 2004 után következett be. A megújításkori áremelkedés továbbra is csak szerény mértékű, ami potenciális többletkapacitásra utal a viszontbiztosítási piacon, továbbá az alternatív viszontbiztosítási tőkepiacon, különösen erős igényt mutatva a biztosítási kockázatok iránt.

Az európai foglalkoztatóinyugdíj-ágazatban az eszközök és a fedezeti arányok összességében stabilak maradtak. A jelenlegi makrogazdasági környezet és a folyamatosan alacsony kamatlábak azonban jelentős kihívások elé állítják az európai foglalkoztatóinyugdíj-ágazatot, különösen a juttatásalapú (DB) nyugdíjrendszereket. 2018-ban az értékpapírárak csökkenése is fokozott nyomást gyakorolt az ágazatra az év vége felé, a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények (IORP) tőkebefektetéseinek jelentős veszteségeivel összefüggésben.

Gabriel Bernardino, az EIOPA elnöke a következőket nyilatkozta: „A gazdasági környezet az utóbbi hónapokban egyre nagyobb kihívások elé álltja az európai biztosítókat és nyugdíjpénztárakat. A tartósan alacsony kamatkörnyezet veszélye markánsabbá vált, mivel a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggályok miatt a központi bankok óvatosabbak a monetáris megszorításokkal. Különösen a hosszú távú kötelezettségeket vállaló életbiztosítók és nyugdíjpénztárak számára jelent nagy kihívást, ezért hozaméhségük fokozódhat. Ugyanakkor bizonyos tőke-, ingatlan- és kötvénypiacokon felértékelődést látunk, és a kockázati felárak hirtelen átértékelése akár jelentős veszteségekhez is vezethet a biztosítók befektetési portfolióiban, ami a gazdaság lassulása esetén tovább súlyosbodhat. Az EIOPA továbbra is szoros figyelemmel kíséri ezeket a fejleményeket, értékeli a kockázatokat mind makro-, mind mikroszinten, és eleget tesz az európai pénzügyi rendszer stabilitásának támogatására irányuló felhatalmazásának.”