Kína lesz a világ második legnagyobb biztosítási piaca
2013.04.22
Tíz éven belül a kínai biztosítási piac lesz a világon a második legnagyobb – állítja az Allianz.

A német biztosítótársaság egy április 17-ei, pekingi konferencián mutatta be legfrissebb jelentését, amelyben azt állítja, hogy Kínában a biztosítási díjbevételek éves növekedési üteme 12,1% lesz a következõ 10 évben. Ha ez bekövetkezik, úgy Kína biztosítási piaca nagyobb lesz Japánénál, amely jelenleg Ázsia legnagyobbikának számít. Globálisan tekintve pedig felzárkózik a világ legnagyobb biztosítási piaca, az USA mögé.

Kína növekvõ középosztálya, az egyre hosszabb várható élettartam és a növekvõ gazdaság mindegyike hozzájárul a biztosítások iránti kereslet növekedéséhez. A középosztálybeli háztartások aránya a teljes városi lakosságon belül 40%-ra fog nõni 2015 végére, amely jelenleg még 25%-on áll – állítja az Allianz.

A biztosítótársaság arra számít, hogy a kínai GDP idén 8,3%-kal fog emelkedni, amely középtávon ugyanakkor 7%-ra fog lassulni.

Az Allianz prognózisa egybevág a Munich Re márciusban publikált jelentésének megállapításaival, miszerint 2020-ra az ázsiai csendes-óceáni térség lesz a globális biztosítási volumennövekedés legnagyobb motorja: hozzávetõleg ezer milliárd euró biztosítási díjbevételt fog generálni a régió, mely közel a fele a világszerte összesen ez idõ alatt létrejövõ 2.2 ezer milliár euró díjbevételnek.

Kína, India és Indonézia lesz a top három ország a nem-életbiztosítási díjbevételek növekedése vonatkozásában. Elõbbi két országban az átlagos növekedés 12% feletti lesz a 2012 és 2020 közötti idõszakban, míg Indonéziában közel 10% – állítja a Munich Re.

Az Allianz szerint az ázsiai feltörekvõ országok gazdasági növekedése 6,7% lesz 2013-ban, melynek elsõsorban Kína lesz a motorja, azonban a közelmúltban végrehajtott reformok nyomán India is sokat vet a latba. 2014-re a német biztosító azt jósolja, hogy ugyanezen országok GDP-je 6,5%-kal fog emelkedni.