Érezhetõ utórengése volt a földrengésnek
2013.04.24
Érezhetõ utórengése volt szerda hajnalban az elõzõ napi földrengésnek a Heves megyei Tenk község közelében - közölte Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa.

A közlemény szerint 05:39-kor a Richter-skála szerinti 2,5-es erõsségû földrengést néhányan érezték. Az utórengéshez köthetõ károkról az obszervatóriumba eddig nem érkezett lakossági bejelentés - tette hozzá a szeizmológus.

Kiszely Márta kedd hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 0:28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erõsségû földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt. A földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestrõl, Jászapátiból, Fótról.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) fõigazgatója kedden elmondta: egyetlen épület sem dõlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni - hangsúlyozta.

Az OKF összesítése szerint Heves megye tizenegy településérõl csaknem hatszáz káresetrõl érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a földrengés miatt. Számos lakóingatlanban keletkezett kisebb mértékû kár, egy családsegítõ hivatal épülete nem vált ugyan életveszélyessé, de a hivatali munkára alkalmatlan lett. A katasztrófavédelem közleménye szerint kedd délutánig Tenkrõl, Átányból, Erdõtelekrõl, valamit további nyolc településrõl érkeztek lakossági bejelentések kisebb károkról az illetékes önkormányzatokhoz.