Közel 200 milliós nyereség a TakarékBanknál
2013.05.09
Az idei évre tervezett expanziót kellõen megalapozó, nyereséges évrõl számolt be részvényeseinek szerdai közgyûlésén a TakarékBank Zrt. A Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó hitelintézetek többségi és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 39,28 százalékos tulajdonában levõ hitelintézet 195 millió forintos adózott nyereséggel zárta az évet. A Takarékszövetkezeti Integráció központi bankjaként fõként az integráció tagintézményeit és vállalatokat hitelezõ TakarékBank idei elsõ negyedéve is eredményes volt, nettó profitja meghaladta a tervezettet.

Nyereséges maradt 2012-ben a TakarékBank, az elért 195 millió forintos adózott eredménnyel azon kevés hitelintézet közé tartozik, amely megõrizte eredménytermelõ képességét, az elõzetes adatok szerint összességében 161 milliárd forint veszteséget felhalmozó kereskedelmi bankok között. Az Integráció központi bankjának üzemi eredménye 1,85 milliárd forint lett, amelyet a banki különadó és a hitelintézeti járulék mellett rendkívüli tételként az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapba való belépéssel együtt járó 290 millió forintos befizetés is terhelt. „Jelentõs eredménynek tartom, hogy a gazdasági recesszió, a nehéz üzleti körülmények és a bankszektor jövedelmezõségét közelrõl érintõ új jogszabályok ellenére pozitív eredménnyel zárhattuk a tavalyi évet, mert ez jó alapot ad ahhoz, hogy éljünk az állami tulajdonos belépésével megnyíló üzleti lehetõségekkel” – mondta Csicsáky Péter, a TakarékBank elnök-vezérigazgatója. Az idei évre tervezett expanzióban rejlõ lehetõségeket jelzi, hogy a TakarékBank elsõ negyedéves eredménye a tervezettet meghaladóan alakult.

Kiemelkedõnek számít, hogy a romló gazdasági környezetben, a vállalkozások sokasodó pénzügyi gondjai ellenére nem romlott a TakarékBank hitelállományának minõsége, miközben a Bank kihelyezéseit – az árfolyamhatást kiszûrve – egy százalékkal növelte. 2012 végén a Bank teljes bruttó hitelezési kockázatvállalásának 92,6 százaléka problémamentes kategóriába tartozott, amivel a bank kiemelkedik a szektorátlagból még akkor is, ha portfóliójának összetétele nem feltétlenül hasonlítható össze a versenytársakéval. A tartós eredményességnek köszönhetõen stabil maradt a Bank tõkemegfelelése, a saját tõke 15,5 milliárd forintos értéke egy milliárd forinttal meghaladja a 2011. évit, a szabályozási minimális tõkemegfelelési mutató pedig 11,74 százalék, az elõírt 8 százalékkal szemben.

A Bank mérlegfõösszege 2012-ben 390 milliárd forint volt, betétállománya 341, míg hitelállománya 132 milliárd forintot tett ki.

Az idei tervekrõl szólva Csicsáky Péter elmondta, fontos mérföldkõhöz érkezik 2013-ban a takarékszövetkezeti stratégiai együttmûködés fejlesztésének programja, amelynek elsõ részleteirõl a központi szervek idei májusi közgyûlésein döntenek majd az Integrációba tartozó hitelintézetek. A tervezett ütemezés szerint legkésõbb 2014 elejére az új integrációs szerzõdés aláírásához szükséges elõkészítõ munka befejezõdik. Az üzleti együttmûködés kiteljesítésével párhuzamosan pedig napirenden van az intézményvédelmi rendszer továbbfejlesztése, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által preferált erõs Integráció létrehozása, amelyben OTIVA-tagként a Bankra is hárul feladat.