Európai biztosítási üzletágát is bevezetné a tõzsdére az ING
2013.05.10
Az ING hamarabb tõzsdére kívánja vinni európai biztosítási üzletágát, amelynek üzleti értéke holland pénzügyi szolgáltatócsoport könyveiben több mint 11 milliárd euró.

Egy héttel azután, hogy az ING megvált amerikai biztosítási üzletágától, a csoport szerdán bejelentette, hogy jövõre az európai üzletágától is meg kíván válni – jóval elõbb, mint amilyen határidõt erre kiszabtak neki a felügyeleti hatóságok.

Elemzõk szerint a befektetõk valószínûleg mindössze a könyv szerinti érték felére értékelik csak az üzletágat, amely a Benelux országokra összpontosít, de Kelet-Közép-Európában is jelen van.

A befektetõk múlt héten 1,3 milliárd dollárra értékelték az ING amerikai biztosítási üzletágának 25%-os részesedését, amely nagyjából a könyv szerinti érték 60%-a. Az amerikai értékesítéshez hasonlóan, az európait is több részletben kívánja lebonyolítani a holland pénzügyi csoport.

Az európai szabályozó hatóságok arra szólították fel a bankbiztosítási csoportot, hogy a 2009-ben, a holland kormánytól kapott mentõcsomagért cserébe adja el különbözõ üzletágait.

Az Európai Bizottság eredetileg arra kötelezte az ING-t, Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatóját, hogy idén év végéig fejezze be az üzletágak értékesítését. Hat hónappal ezelõtt azonban hosszabb határidõt engedett, miután a csoport arra panaszkodott, hogy a nehéz piaci körülmények miatt lehetetlen eleget tenni az eredeti határidõnek.

Az Európai Bíróság végül úgy döntött, hogy az EB eredeti átszervezési terve nem volt megalapozott.

Az ING-nek 2015 végéig európai biztosítási üzletágának 50%-ától kell megválnia, amely jórészt életbiztosítási és nyugdíjtermékek értékesítésével foglalkozik, Hollandiában azonban vagyon- és balesetbiztosítási tevékenységet is jelent.

Az üzletág értékesítésének célja részben a tõkeemelés, részben a szabályozók követelésének történõ eleget tevés. Az ING jórészt már megvált latin-amerikai és ázsiai üzletágaitól. A csoport még mindig 2,2 milliárd euróval plusz a kamatokkal tartozik a holland államnak. Év elején 2400 fõs létszámleépítést is kilátásba helyezett a Benelux államokban, hogy költségeit csökkenteni tudja.