Rekord mennyiségű idős dolgozik
2019.08.29

Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 37 százalékkal volt több a 65 évnél idősebb dolgozó – írja az Azénpénzem.hu a KSH adatai alapján. Hatvan felett már több mint 350 ezren dolgoznak.

Az idei első félévben az egy évvel korábbinál 37 százalékkal volt több a nyugdíjas dolgozó. A 60-74 éves korosztályból a KSH adatai alapján az Azénpénzem.hu számítása szerint 2019 júniusára már 352,2 ezren álltak munkaviszonyban, ami 2018. azonos időszakához képest 11,3 százalékos növekedés. Tíz éve még alig több mint 100 munkavállaló volt a korcsoportban.

A munkanélküliségi ráta szerint lényegében a teljes foglalkoztatottságnál tart a magyar gazdaság, de még lehet javítani a mostani helyzeten, lényegében az idősebb korosztály nagyobb arányú munkába állításával – állította a KSH tegnap megjelent adataira reagálva Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A 60-64 éves korosztályban 2006-tól 2013-ig 13 százalék körüli volt a foglalkoztatottság aránya. A korai nyugdíjba vonulásra vonatkozó szabályok szigorítása miatt mostanra – tette hozzá az elemző – a háromszorosára emelkedett a mutató. Németh úgy véli, a jelenlegi alig több mint 40 százalékos arány is csekélynek tekinthető. A szakember szerint a nyugdíjkorhatár emelése növelhetné ebben a korosztályban a foglalkoztatást. Mint hozzátette, az is segíthetne, ha a 60-64 évesek részmunkaidős állást vagy távmunkát vállalnának, ezzel is enyhítve a munkaerő-piaci problémákat. Ezek az alternatív foglalkoztatási formák pedig más, szintén alacsony foglalkoztatottságú korosztályokban, például a fiataloknál vagy a gyermeket nevelő anyáknál is javíthatná a mutatókat.