Kivezethetik az 1 és 2 eurócenteseket - drágulástól tartanak az európaiak
2013.05.15
Felmerült az 1 és a 2 eurócentes érmék kivezetésének, valamint olcsóbb összetételben a további gyártásának lehetõsége – közölte kedden az Európai Bizottság.

1,4 milliárd eurós veszteséget okozott 2002 óta az eurózóna tagállamainak a mintegy 46 milliárd darab 1 és 2 eurócentes érme azok névértéke és az elõállítási költségek közötti különbségbõl fakadóan – állapította meg az Európai Bizottság.

A Bizottság megállapította, hogy a lakosság alapvetõen nem támogatná az 1 és a 2 eurócentes érmék bevonását, mert attól tart, hogy ez az árak emelkedéséhez vezetne. Ezzel ellentétben viszont nem is nagyon használják az emberek fizetéskor ezeket az érméket, hiszen értéktelennek tartják õket. Utóbbi miatt viszont eltûnõben vannak az 1 és 2 centesek a pénzforgalomból, ami újabb és újabb érmék verését teszi szükségessé. Dacára annak, hogy a forgalomban lévõ euró és centérmék fele 1 és 2 centes. 2002 óta közel 46 milliárd 1 és 2 centes érmét bocsátottak ki a tagállamok.

Megoldás lehet, ha az Európai Unió tagországai olcsóbb anyagösszetételben folytatják az eurócentek kibocsátását ugyanilyen mennyiségben, így minimalizálni lehetne a kibocsátásból származó veszteségeket.

A másik forgatókönyv szerint rövid idõn belül ki kellene vonni a forgalomból az 1 és 2 centeseket, de felmerült annak lehetõsége is, hogy az érmék gyártása ugyan leállna, de érvényben maradnának az 1 és 2 centesek, legalábbis a vásárláskor arra lehetne használni, hogy a kerekített végösszegeket ki lehessen fizetni. Az eddig is tapasztalt csökkenõ forgalom pedig elõbb-utóbb azt eredményezné, hogy az érmék eltûnnek a piacról.

Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció után a közlemény alapján a Tanáccsal és az Európai Parlamenttel is tárgyalásokat kezd, majd ha körvonalazódik egy mindenki által elfogadható megoldás, jogszabályi javaslatot is kezdeményez az ügyben.