A hosszan tartó nyugdíj káros az egészségre - kutatások igazolják
2013.05.21
Legújabb kutatásokból kiderült, hogy a nyugdíjban töltött évek idõvel károsan befolyásolják mind a mentális, mind a fizikai egészséget.

Az Institute of Economic Affairs kutatóközpont által közzétett “Work longer, live healthier” címû tanulmány szerint egészségesebb életet élhetünk, ha tovább dolgozunk. A kutatók úgy találták, hogy míg a nyugdíjba vonulást követõ idõszakban egészségünk kezdetben javul, hosszútávon viszont hozzávetõleg 40 százalékkal csökken annak esélye, hogy valaki jó vagy akár kitûnõ egészségi állapotról számoljon be.

A nyugdíjas évek körülbelül 40 százalékkal növelik a klinikai depresszió kialakulásának lehetõségét, továbbá 60 százalék körüli annak esélye, hogy legalább egy fizikai tünet megjelenjen.

A tanulmány megállapította, hogy ezek a problémák a nyugdíjban eltöltött idõ függvényében súlyosbodnak. A munka nélkül töltött idõ megduplázásával 17 százalékkal nõ a depresszió valószínûsége, valamint 10 és 30 százalék között csökken annak esélye, hogy az illetõ saját állapotát kiválónak értékelje.

Mindez azért különõsen fontos, mivel az elmúlt 50 évben jelentõs csökkenés látható az idõsebb emberek munkaerõpiacon való részvételét illetõen, holott az emberek várható egészséges élettartama megnõtt, így képesek lennének tovább is dolgozni– olvasható a jelentésben.

Az IEA elmondása szerint, a nyugdíjban eltöltött idõhöz köthetõ egészségügyi problémák elkerülése érdekében a kormányoknak növelnie kellene a nyugdíjkorhatárt, továbbá megszûntetnie az akadályokat a minél késõbbi nyugdíjba vonulás elõl.

Philip Booth, az IEA programigazgatója szerint mára általános az egyetértés figyelhetõ meg az állami nyugdíjkorhatár emelését illetõen, amely nem csupán gazdasági szükséglet, de hozzájárul az emberek egészségének javulásához is.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megteremtésére, a munkáltatóknak pedig át kell gondolniuk, hogyan miként tudják hasznosítani az idõsebb korosztály adta lehetõségeket, azoknak pedig akik éppen nyugdíjazás elõtt állnak, érdemes elgondolkodniuk, hogy valóban a legjobb döntés-e számukra a munkaerõpiac elhagyása- jelentette ki Edward Datnow, a jelentést támogató alapítvány, az Age Endeavour Partnership elnöke.