Az öt legsúlyosabb tornádók közé kerülhet az oklahomai!
2013.05.22
Az Oklahoma állambeli Moore egy 1999-ben pusztító tornádó következtében 1,4 milliárd veszteséget könyvelt el, a szakértõk szerint a hétfõi EF-4-es erõsségû vihar hasonló károkat eredményezett.

Kevesesebb, mint egy héttel ezelõtt tornádók sora okozott több halálesetet Texasban, a hét elején újabb tornádó csapott le. Jelentések szerint az egy mérföld átmérõjû szél sebessége elérte a 320 kilométert, amivel a forgószél a Fujita-Pearson skálán EF-4-es erõsségûnek minõsül. A legerõsebb, EF-5-ös tornádók 322 kilométeres sebességnél kezdõdnek. Nem végleges adatok szerint legkevesebb 51 halálos áldozata van a viharnak..

A károkat illetõen pontos adatok egyelõre még nem állnak rendelkezésre, szakértõk azonban úgy vélik, hogy a számok vetekszenek az 1999 moore-i tornádó adataival, amely 36 halálesetet, 8132 sérült vagy megsemmisült otthont eredményezett, valamint 260 üzlethelyiséget döntött romba, összesen mintegy 1,4 milliárd dollár veszteséget okozva.

A halálos áldozatok száma még mindig nem végleges, egyes jelentések 51-rõl, mások 90-rõl adtak számot, de a hivatalos adatok még mindig 24 halálesetrõl szólnak.

A jelentések szerint a tornádó 40 percen keresztül, több mint 3 kilométeres szélességben pusztított a föld felszínén. A viharban megsérült a helyi kórház, ahonnan a betegeket ki kellett menekíteni. Egy közeli farmon mintegy 100 ló pusztult el.

Az Egyesült Államokban hétfõre a Nagy Tavak vidékétõl Texasig tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amelyekben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget. A vasárnap kezdõdött, és várhatóan még napokig eltartó ítéletidõ által fenyegettet területen összesen 55 millió ember él. A tornádók következtében vasárnap ketten vesztették életüket és 39-en megsérültek Oklahomában.

A Moore-tól hozzávetõleg 100 mérföldre fekvõ Tulsa városában is találtak tornádó okozta törmelékeket, melyek valószínûleg Moore területérõl származnak - jelentette az Országos Meteorológiai szolgálat.