Óriási károkat okoz a kisvállalkozásoknak a számítógépes bûnözés
2013.05.24
Egy friss jelentésbõl kiderül, hogy a brit kisvállalkozások igen gyakran esnek internetes csalások és vírusok áldozataivá, melynek következtében éves szinten hozzávetõleg 785 millió font veszteségük keletkezik.

A Cyber Security and Fraud: the inpact on small businesses címû jelentés, amelyet a Federation of Small Businesses (FSB) tett közzé, széles körben vizsgálja a számítógépes bûnözés gazdaságra gyakorolt hatásait.

A felmérésbõl kiderül, hogy a 2012 október és szeptember közötti idõszakban megkérdezett 2,667 kkv mintegy 41 százaléka esett áldozatául kiberbûnözõk támadásainak az elmúlt 12 hónapban.

Közel 20 százalékuk állította, hogy vírus támadta meg üzleti tevékenységének szoftver rendszerét, miközben 8 százalékuk lett hackelés áldozata, további 5 százalék pedig biztonsági rendszerének megtámadásáról számolt be.

A jelentés megállapította, hogy a vállalkozások közel 20 százaléka nem rendelkezett védelemmel a támadások ellen, ami igencsak aggasztó annak fényében, hogy a vállalkozások évrõl-évre egyre nagyobb pénzforgalmat bonyolítanak le az interneten keresztül.

Az érintettek 11 százaléka számolt be 1,000 és 4,999 font közötti veszteségrõl a támadások következtében, 3 százalékuk 5,000 és 9,999 font közötti összeget veszített, míg 1 százalékuk vesztesége meghaladta a 50,000 fontot is. A vizsgált idõszakban az egy vállalkozásra esõ átlag veszteség 3,926 font volt.

A jelentéssel kapcsolatban az FSB szakértõje, Mike Cherry megjegyezte, hogy a kiberbûnözés egyre növekvõ fenyegetés napjainkban, a vállalkozások pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy ezt figyelmen kívül hagyják.

Hozzátette, hogy sok vállalkozás tesz lépéseket önmaguk védelmére, mivel a bûncselekmények költségei akadályozzák a növekedést, viszont sokan vannak, akik nem tartanak lépést az új technológiával, mert tartanak a következményektõl, illetve nem hiszik el, hogy megfelelõ védelmet kaphatnak.

Az eredményekre reagálva az FSB kiadott egy listát, amelyben felsorolja a kisvállalkozások számára a kiberbûnözök lehetséges támadásai elleni intézkedéseket.

A felsorolásban szerepelnek a különféle védelmi szoftverek és alkalmazások implementációja, biztonsági frissítések rendszeres letöltése, biztonságos jelszó létrehozása, valamint a vezeték nélküli hálózatok megfelelõ védelme.