Óriáis mûtárgylopás Magyarországon
2013.05.27
Több mint ötszáz értékes festményt loptak el valamikor az utóbbi években a neves mûkereskedõ-gyûjtõ, Kovács Dezsõ hagyatékából – írja a Napi.hu. A jól dokumentált alkotások között nemzetközileg jelentõs mûvek is vannak.

Egy lakatlan budapesti házból több mint ötszáz festmény tûnt el Kovács Dezsõ mûkereskedõ-mûgyûjtõ hagyatékából. A mûtárgy.com internetes oldal alapján ilyen nagyságú és értékû mûtárgylopás még talán nem is volt Magyarországon. A rendõrség közleménye szerint az alkotások összértéke 500 millió és 1 milliárd forint között van, de a becsülhetõ mûkereskedelmi ár mellett az eltulajdonított mûvek eszmei értéke is nagyon magas.

A képek Kovács Dezsõ hajdani XII.kerületi Gyöngyvirág utcai házában voltak és a rendõrség tájékoztatása szerint 2005 januárjától 2013 áprilisáig bármikor elvihették õket, akár egyben, akár folyamatosan dézsmálva a kollekciót. Kovács Dezsõ emblematikus figurája volt a hazai mûtárgypiacnak, több mint 40 év alatt rakta össze gazdag gyûjteményét. Elsõk közt nyitott régiségkereskedést a Ferencvárosban, késõbb a Qualitas Antiquitas, majd a Belvárosi Aukciósház volt az övé. Eredetileg közgazdász volt, majd bõrdíszmû-nagykereskedõ. Igazságügyi szakértõként is tevékenykedett, könyvet írt a mûtárgyhamisításokról.