Tovább nõtt az osztrák biztosító profitja
2013.05.28
A Vienna Insurance Group az idei elsõ negyedévben 5,2%-os adózás elõtti eredmény növekedésrõl számolt be, ugyanakkor díjbevétele és összesített kárhányada romlott, amely elsõsorban a lengyelországi üzletág zsugorodásával magyarázható – adta hírül a Reuters.

A társaság adózás elõtti eredménye 5,2%-kal, 159 millió euróra nõtt az idei elsõ negyedévben, amely összhangban állt az elemzõi becslésekkel, ugyanakkor a VIG díjbevétele 2,71 milliárd euróra csökkent.

A 1,5 százalékos csökkenés elsõsorban azzal magyarázható, hogy az egyszeri díjas biztosítások Lengyelországban a terveknek megfelelõen leépítésre kerültek – közölte sajtótájékoztató keretében a VIG. A rendkívüli hatásokat és az árfolyam-ingadozásokat leszámítva a VIG 1,4 százalékkal növekedett az idei év elsõ három hónapjában.

A társaság összesített kárhányada az idõszak során romlott, 96,9 százalékra emelkedett, szemben a piac várakozásaival. A társaság vezérigazgatója, Peter Hagen a 2013-as kilátások kapcsán annyit mondott: „a gazdasági környezet és a biztosítás piac továbbra is kihívásokkal teli. Ezt a tényt tükrözik az egyes piacok eltérõ díjbevétel változásai is”.

Elsõ alkalommal fordult elõ tavaly, hogy a VIG díjbevételeinek többségét a közép-kelet-európai piacairól szerezte, ahol a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Romániában már vezetõ pozíciót szerzett, elsõsorban akvizíciók segítségével. Csehországban, a csoport legnagyobb külföldi piacán az elsõ negyedéves nyereség 8%-kal emelkedett. Ezzel szemben Romániában jóval keményebb a piaci helyzet, még mindig a 2009-es pénzügyi mélypontból próbál felépülni a gazdaság.

A Vienna Insurance múlt hónapban számolt be a 2012-es eredményeirõl, amely rekordot döntött, köszönhetõen az osztrák és cseh piacok szilárd teljesítményének, amely ellensúlyozni tudta az átlagon felüli idõjárási károkat.

Peter Hagen újságírók kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy a társaság becslései szerint mintegy 100 millió euró egyszeri költséget fog jelenteni a VIG számára az új biztosításpiaci szabályokra, a Szolvencia II-re való felkészülés.