Miként érdemes megtakarítania 2013-ban? Okostelefonon ellenõrizhetõ a befektetés értéke
2013.05.28
A jelenleg 363 milliárd forintnyi vagyont kezelõ Generali csoport általános befektetési útmutatóval segít eligazodni a pénzügyi-biztosítási megoldások világában a jövõjükrõl gondoskodni kívánóknak. Az idõtávtól és az összegtõl függõen a megtakarítással kombinált életbiztosításokról, befektetési alapokról, lakás-takarékpénztári és nyugdíjpénztári megoldásokról nyújt komplex áttekintést a cégcsoport, szem elõtt tartva az adóoptimalizálási szempontokat is. A társaság nemrég elindította speciális, okostelefonra készült ingyenes applikációját is, melynek segítségével a megtakarítók pénzpiaci hírek mellett valós idõben követhetik nyomon életbiztosításuk értékét és az ahhoz kapcsolódó portfóliójuk összetételét.

A pénzügyi, befektetési és biztosítási szolgáltatások egyre komplexebbé váltak az elmúlt években, hiszen az embereknek is egyre összetettebb megoldásokra van szükségük a különbözõ élethelyzetekben és az egyre bizonytalanabb gazdasági körülmények között. Mindezt felismerve, a Generali úgynevezett „prémium tanácsadói” rendszert alakított ki, melynek lényege, hogy valóban minden elérhetõ befektetési-megtakarítási lehetõségrõl informálják az ügyfeleket a tanácsadók, és együtt válasszák ki a legmegfelelõbb szolgáltatást.

A különbözõ idõtávokra és célokra eltérõ megoldásokat érdemes alkalmazni, melyek sajátosságairól sokan csak keveset tudnak. Ebben segíthet mostantól a befektetési útmutató és a prémium tanácsadók szakértelme. Aki rövidebb idõtávban gondolkodik, elsõsorban a pénzpiaci alapokba célszerû fektetnie, míg azok számára, akik hosszú távú, ámde rendszeres megtakarításban gondolkodnak, elsõsorban a megtakarítással kombinált (unit-linked) életbiztosítások jelenthetnek megoldást, amelynél 10 éves idõtáv az, amikor a kamatadó-mentességet is ki tudja használni a szerzõdõ.

Ha valaki egy, már meglévõ nagyobb pénzösszeget szeretne befektetni, a különféle befektetési alapok lehetnek ideálisak, de az egyszeri díjas életbiztosításokban is érdemes gondolkodni. A lakásvásárlási céllal történõ takarékosságra a Generalinál is elérhetõ lakástakarék-pénztár kínálja talán a legideálisabb lehetõséget, melynek egyik nagy elõnye az állami támogatás. Azon emberek számára pedig, akik kifejezetten a nyugdíjas éveikre gondolva szeretnének takarékoskodni és ezt szeretnék idõben elkezdeni, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést javasolják a Generali szakemberei. Ideális esetben ezen megoldások valamilyen kombinációját érdemes választani. A jelentõsebb megtakarításokkal rendelkezõknek elérhetõ a Generali Alapkezelõ Prestige Private Banking szolgáltatása is. Ennek keretében személyre szabott portfólió- és vagyonkezelést végeznek az alapkezelõ szakemberei, ami a hagyományos privát banki szolgáltatásoknál aktívabb tevékenységet és szélesebb termékpalettát jelent a befektetési döntések meghozásánál.

„Meggyõzõdésünk, hogy a jövõ a személyre szabott megoldásoké. Minden ügyfél más és más, és különbözõ pénzügyi megoldásokra van szüksége mindenkinek. Az életkortól, a megtakarított összeg gyakoriságától és nagyságától, és legfõképpen talán a megtakarítás céljától nagyban függ, milyen megoldást érdemes egy adott esetben javasolnunk. A prémium tanácsadók rendszerének éppen az a lényege, hogy a lehetõ legszélesebb körbõl válasszuk ki a legoptimálisabb pénzügyi-befektetési megoldást” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási üzletágának igazgatója.

Az adókedvezmények is egy olyan területet jelentenek, melynek alapos ismerete nagyban meghatározhatja a befektetési döntéseket. A befektetési alapok és a TBSZ (Tartós Befektetési Számla), illetve az életbiztosítások eseti befizetéseinél például öt év után válhatnak kamatadó-mentessé a befektetések. A rendszeres díjas életbiztosításoknál tíz év után válnak a megtakarítások kamatadó-mentessé. Ezzel szemben, az önkéntes nyugdíjpénztári befektetések hozama tíz év után, míg a befektetett tõke csak húsz év után lehet kamatadó-mentes.

A befektetések nyomon követését segíti a Generali másik újdonsága is. A társaság nemrég indította el az Android és IOS rendszerekre is ingyenesen letölthetõ alkalmazást, melynek segítségével a társaság ügyfelei valós idõben követhetik nyomon az unit linked életbiztosításaik eszközalapjainak értékét, portfóliójuk összetételét. Az applikációt letöltõk láthatják a biztosításuk kezdetének, lejáratának idõpontját, az aktuális éves díjuk nagyságát, valamint a biztosítási összegeiket is minden egyes szerzõdésükre vonatkozóan. Az applikációban emellett naprakész gazdasági információkat is olvashatnak, és megtalálhatják a személyes tanácsadójuk minden elérhetõségét is.

„Kifejezetten fontosnak tartjuk a Generalinál, hogy az ügyfeleink is tudatában legyenek annak, milyen eszközökön keresztül, milyen hozamokat ér el az életbiztosításukban lévõ összeg. A nemrég bemutatott applikációnk lehetõvé teszi, hogy akár minden nap, pár kattintással meg tudjuk nézni az életbiztosításunk értékét és a portfólió összetételét. Az applikáció mellett további újdonságot jelent az egy hónapja elindított KamatFix 2014 árfolyamvédett eszközalapunk is, melyet június 25-ig jegyezhetnek az ügyfelek. Ennek különlegessége, hogy a tõke- és hozamvédelem mellett a jelenlegi átlagos hozamokhoz képest is kiemelkedõ, 7% feletti eredményt érhetünk el vele egy év alatt, ezt pedig már az applikációval is nyomon követhetjük, akár minden nap” – tette hozzá Schaub Erika.

A Generali csoporton belül a megtakarítással kombinált életbiztosításokhoz kapcsolódó több mint 40 eszközalapra mintegy 90 milliárd forint értékû vagyont bíztak az ügyfelek, a 13 befektetési alapban körülbelül 63 milliárdos összeget tartanak, míg a nyugdíjpénztárban összesen közel 14 milliárd forintnyi összeg található jelenleg. A Generali csoport vagyonkezelésén kívül a Generali Alapkezelõ külsõ megbízásokkal együtt összesen 363 milliárdos vagyontömeget kezel, ezzel hazánk hetedik legnagyobb vagyonkezelõje.

A Generali Befektetés mobilalkalmazás