A biztosítókkal fizettetnék meg saját felügyeletük költségeit
2013.05.31
Illetéket vetnének ki Európa biztosítóira és nyugdíjpénztáraira, hogy hozzájáruljanak egy erõsebb, beavatkozóbb felügyelet mûködési költségeihez – közölte az európai felügyeleti hatóság elnöke.

Gabriel Bernardino Brüsszelben azt mondta, hogy egyértelmûek szükség lenne az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) mûködési függetlenségének megerõsítésére, mandátumának és hatásköreinek kiszélesítésére.
Bernardino szerint az európai pénzügyi felügyelet jelenlegi szerkezete is jelentõs eredményeket tudott elérni a nagyon nehéz környezet ellenére, amelyre alapozva tovább kellene fejleszteni a rendszert.

A felügyeleti rendszer felépítése, szerkezete szempontjából nincs csodaszer, mindegyiknek megvannak az elõnyei és a hátrányai – tette hozzá az elnök.

Bernardino három kulcsonfontosságú pontot jelölt meg, ahol egyértelmûen fejlõdésre van szükség: meg kell erõsíteni az EIOPA mûködési függetlenségét, a nemzeti illetékes hatóságokkal szembeni kihívást jelentõ szerep megerõsítése és az EIOPA mandátumának és hatásköreinek kiszélesítése.

Az elnök szerint megfontolandó az iparágra történõ adó kivetése is, hogy a biztosítók és a nyugdíjpénztárak is részleges finanszírozást vállaljanak a felügyelet megnövekedett mandátumában, ezen kívül az EU központi költségevetésébõl is önálló keretet kellene biztosítani az EIOPA számára.

Az EIOPA költségvetése 2013-ra összesen 18 millió euro, amelybõl 11 millió eurót a tagállamok, a maradékot pedig az EU biztosít. Bernardino szerint nagyobb rugalmasságra lenne szükség a szervezet költségvetési keretét illetõen is, hogy magasan képzett szakembereket tudjanak alkalmazni a Szolvencia II bevezetése során.