Melyik a világ legversenyképesebb gazdasága?
2013.05.31
Már nem Hongkong a világ legversenyképesebb gazdasága – állapította meg az International Institute for Management Development.

Az idei toplista élére az Egyesült Államok került, letaszítva ezáltal a tavalyi elsõ helyezett Hongkongot, a versenyképességi rangsor harmadik fokán pedig Svájc áll.

A lausanne-i székhelyû International Institute for Management Development (IMD) által évente megjelentetett versenyképességi rangsor több mint 300 mutató vizsgálata alapján készül el.

Vezetõ szakemberek által kidolgozott módszertan négy fõ kategóriával jellemzi a nemzeti környezetet, majd azokat további alkategóriákra bontja. A fõ kategória közé a gazdasági teljesítmény, a kormányzati hatékonyság, az üzleti hatékonyság és az infrastruktúra tartoznak.

Idén Szingapúr a másik olyan ázsiai ország, amely a top 10-ben lejjebb csúszott: a negyedik helyrõl az ötödikre.

Európa meglehetõsen rosszul teljesített a felmérésben: az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország egyaránt rosszabb helyezést értek el idén, mint 2012-ben.

Hazánk a tavalyi 45. helyrõl idén az 50. helyre csúszott vissza a 60 országot magába foglaló versenyképességi rangsoron.