Megtartotta alakulóülését az MNB új testülete
2019.09.18

Megtartotta alakuló ülését az MNB által alapított Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület, amely a széleskörű piaci vélemények és tapasztalatok megosztásával támogatja az MNB digitalizációs törekvéseit. Az ülés fő napirendi pontja az MNB kidolgozás alatt álló FinTech Stratégiája volt. A Testület tagjai megvitatták és előremutatónak tartják az MNB kezdeményezéseit a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztését célozva, és számos javaslatot fogalmaztak meg a jegybanki szakértők számára. A testület következő ülését várhatóan jövő év elején tartja.

A hazai pénzügyi rendszer digitalizációjának és az innovatív pénzügyi megoldások széles körű elterjedésének támogatása érdekében létrehozott Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület 2019. szeptember 16-án megtartotta alakuló ülését. Az ülést a Testület két társelnöke Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Dr. Patai Mihály, az MNB alelnöke nyitotta meg.

Az ülés fő napirendi pontja az MNB kidolgozás alatt álló FinTech Stratégiája volt. A Testület tagjai megvitatták és előremutatónak tartják az MNB kezdeményezéseit a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztését célozva, és számos javaslatot fogalmaztak meg a jegybanki szakértők számára rövid- és középtávon egyaránt. A Testület tagjai a kialakult szakmai párbeszéd során a szabályozó hatóságok által alkalmazható, digitalizációt elősegítő lehetőségekről és konkrét kezdeményezésekről egyeztettek, valamint a nemzetközi jó-gyakorlatok szoros és célzott nyomon követésére hívták fel az MNB szakértőinek figyelmét.

A Testület piaci szektort képviselő tagjai kifejtették, hogy szükség van a digitalizáció kiegyensúlyozott, határozott támogatására, melynek a pénzügyi tudatosság erősítésével kell együtt járnia. Dr. György László államtitkár pedig hangsúlyozta, hogy az ITM elkötelezett a hazai innováció támogatásában, a hozzáadott érték előállításában, és minden olyan kezdeményezést támogat, ami a hazai innováció kibontakozását segíti és a nemzetközi innovációkat Magyarországra hozza.

A testület következő ülését várhatóan jövő év elején tartja.

A Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület tagjai:

  • Christopher Mattheisen, Microsoft Magyarország, ügyvezető igazgató, társelnök
  • Dr. Patai Mihály, Magyar Nemzeti Bank, Nemzetközi kapcsolatokért, statisztikáért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök, társelnök
  • Dr. György László, Innovációs és Technológiai Minisztérium, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár
  • Hegedűs Éva, Gránit Bank Zrt., elnök-vezérigazgató
  • Csányi Péter, OTP Bank Nyrt., Digitális értékesítésért és fejlesztésért felelős ügyvezető igazgató
  • Dr. Vinnai Balázs, W.UP, az igazgatóság elnöke
  • Melanie Seymour, BlackRock Budapest, ügyvezető igazgató
  • Ton van ’T Noordende, 01 Ventures, befektető
  • Dr. Fömötör Barna, Magyar Nemzeti Bank, főigazgató
  • Szombati Anikó, Magyar Nemzeti Bank, Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgató
  • Dr. Kandrács Csaba, Magyar Nemzeti Bank, Pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgató
  • Fábián Gergely, Magyar Nemzeti Bank, Pénzügyi rendszer elemzéséért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató