Legalább egyhavi törlesztõrészletet spórolnak az árfolyamgátasok
2013.06.03
Jó árfolyam mellett kevesen lépnek az árfolyamgátba − noha az eddig szerzõdöttek egyhavi törlesztõrészletet már megspórolhattak – írja a Napi Gazdaság.

Az árfolyamgát történetében (az indulás hónapját leszámítva) a leggyengébb hónapot produkálta az április: a hónap során csak 7577 új bejelentkezés történt − derül ki a PSZÁF adataiból. A konstrukció iránt az érdeklõdés mindig gyenge forint mellett erõteljes − áprilisban három napot leszámítva folyamatosan 300 forint alatt jegyezték az eurót.

A felügyelet adatai szerint a hónap végéig megkötött 149 701 gyûjtõszámlán összesen 6,637 milliárd forintot tartottak nyilván. Az árfolyamgátat az átlagosnál magasabb tartozással bíró ügyfelek választják: a megkötött 158 ezer árfolyamgát szerzõdés darabszáma az érintettek 35 százalékát, a gát alá vitt 1275 milliárd forint hitel az érintett devizakölcsön-állomány 41 százalékát teszi ki.

A konstrukciót igénybe vevõk április végéig összesen 11,1 milliárd forint tartozás megfizetése alól mentesültek, vagyis az egy gyûjtõszámlára jutó megtakarítás összege 74 168 forint volt átlagosan. Mindez már az elsõ év után igazolja azt a vélekedést, mely szerint az árfolyamgát-konstrukciót választók évente legalább egyhavi törlesztõrészletnek megfelelõ pénzt spórolhatnak a konstrukcióval.