Munkahelyi egészségvédelem és biztonság: mindenki véleményére kíváncsi az EU!
2013.06.03
Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít, hogy a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos 2007–2012-es uniós stratégia eredményeinek kiértékelése mellett a közvélemény álláspontjáról is képet kapjon e kérdéssel kapcsolatban. A 2013. május 31-tõl augusztus 26-ig tartó konzultációban minden polgár és szervezet részt vehet.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelõs biztos, így nyilatkozott: „A munkahelyi balesetek száma még soha nem volt ilyen alacsony, mint napjainkban. Az Európai Unió munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi normái az egész világon hivatkozási pontnak számítanak. A munkahelyi biztonságba történõ befektetés megtérül: javul a termelékenység és a személyzet jólléte, csökken a munkakerülés, és mindenki elégedettebb lesz a munkájával, különösen így a válság idején. A politikaterület mindazonáltal számos kihívással szembesül, amelyekre együtt kell választ találnunk."

A konzultáció megalapozásaként az Európai Bizottság közzétette a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos 2007–2012-es közösségi stratégia értékelésének eredményeit.

A jövõben még többet kell tenni, különösen a következõ területeken: a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi elõírások betartása a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál, pontosabb monitoring- és bizonyítékgyûjtõ eszközök kialakítása, az újonnan megjelenõ kockázatok és a munkahelyi betegségek középpontba állítása, valamint a munkaképes népesség idõsödéséhez kapcsolódó munkahelyi biztonsági és egészségi problémák kezelése.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén eddig két stratégiát fogadtak el: az elsõt 2002–2006-os, a másodikat pedig a 2007–2012-es idõszakra.

Az utóbbi stratégia ambiciózus célt tûzött a tagállamok elé: a munkahelyi balesetek számának 25%-kal való csökkentését. Ezen túlmenõen a stratégia számos konkrét célkitûzést is meghatározott:

  • a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos uniós szabályozási keret javítása és jobb végrehajtása,
  • a keret hozzáigazítása a munkahelyeken bekövetkezõ változásokhoz,
  • a tagállamok egyedi körülményeire szabott koherens nemzeti stratégiák kialakítása, és
  • a magatartásbeli változások ösztönzése, és a megelõzést elõtérbe helyezõ kultúra támogatása a társadalom valamennyi rétegében.