A Googlenek gyárt szélenergiát az Allianz
2013.06.06
Az Allianz szerdán közölte, hogy megvásárolt egy svéd szélfarmot, mellyel az európai megújuló energiaipari befektetéseit 1,5 milliárd euró fölé növelte.

Az Allianz vagyonkezelõ leányvállalata, az Allianz Capital Partners megállapodást kötött az észek-svédországi 72 megawattos Maevaara szélerõmû megvásárlására a svéd O2-tõl. Mindkét fél titokban kívánja tartani a vételárat.

Az Allianz hitelkeretet nyújt a szélerõmû megépítéséhez 2013 és 2014 során, majd birtokba is veszi az eszközt, amint az sikeresen felépült. A megállapodás értelmében a szélerõmûpark kezelése és technikai üzemeltetése az O2 feladata marad.

A következõ 10 éves idõszakban a szélerõmû által termelt összes villamos energiát a Google-nek fogják értékesíteni, egy júniusban aláírt villamosenergia-vásárlási szerzõdés alapján. A Google a kitermelt villamosenergiát finnországi adatközpontjának üzemeltetésére fogja használni.

Az Allianz megújuló energetikai beruházásai közé most már 36 szélerõmû és 7 naperõmû tartozik, melyek Franciaországban, Németországban, Olaszországban és most már Svédországban találhatók.

Az Allianz Capital Partners azt tervezi, hogy a következõ néhány évben mind méretében mind földrajzilag növelni igyekszik megújuló energia beruházásait, elsõsorban az európai piacokon.