Németországban is gondot okoz az alulbiztosítottság
2013.06.06
A biztosítók kezdik felmérni a Közép-Európában pusztító árvizek költségeit, azonban a régió számos vállalkozása, de a háztartások közül is nagyon sok nem rendelkezik biztosítással, vagyis maguknak kell állniuk az árvíz okozta károk költségeit.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re vezérigazgatója azzal magyarázta a legsúlyosabban érintett területeken az árvízkárokkal szembeni alulbiztosítottságot, hogy korábban a biztosíótk vonakodtak az adott régióban fedezetet nyújtani az árvízkárokkal szemben.

Bár ez mára megváltozott, és a biztosítók már szinte minden kockázatot készek biztosítani, az alulbiztosítottság továbbra is problémát jelent a térségben – tette hozzá Nicolaus von Bomhard egy sajtótájékoztatón. A veszteségeket illetõen azonban még nem bocsátkozott becslésekbe, azonban a makrogazdasági veszteségeket véleménye szerint jóval nagyobbak lesznek, mint a biztosított veszteségek.

A víz szintje még mindig emelkedik, több ezer embert otthonaik elhagyására kényszerítve Németországban, Csehországban és hazánkban, azonban iparági szakértõk szerint a biztosítási veszteség várhatóan elmarad az utolsó nagy, 2002-es árvíz okozta károk nagyságától.

Bár egyes területeken magasabb a víz szintje, az elmúlt 10 év árvízvédelmi beruházásainak köszönhetõen ma nagyobb védelmet élveznek egyes régiók, mint 2002-ben – közölte a Hiscox viszontbiztosítási szakértõje.

Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz is ezt a véleményt osztotta, igaz, kárszakértõi még csak most kezdték meg a munkát az érintett területeken.

Gazdasági károk

Sokan vonnak párhuzamot a 2002-es árvíz és a mostani között, az Allianz szakértõi azonban egyelõre nem érzékelnek akkora mértékû kárt, mint 11 évvel ezelõtt. Az akkori árvíz 16,5 milliárd euros gazdasági kárt okozott, amelybõl mindössze 3,5 milliárd euró volt biztosított – derül ki a Munich Re adataiból. A három legnagyobb biztosító – a Munich Re, a Swiss Re és a Hannover Re – arra figyelmeztettek szerdán, hogy még néhány hétnek el kell telnie ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a károk nagyságáról.

A német háztartások körülbelül egyharmada rendelkezik természeti katasztrófák, például árvízek, heves esõzések, földcsuszamlások elleni biztosítással, azonban egyes, árvizek által veszélyeztetett területeken megfizetethetetlen, vagy egyáltalán nem elérhetõ ilyen biztosítás.

Jelentõs károkat várnak a biztosítók az árvíz áldozatává vált autók nyomán, amelyek általában totálkárosak lesznek. Ez az iparágnek jelentõs károkat fog eredményezni – közölte a németországi piacvezetõ biztosító, a HUK Coburg.

Németország legnagyobb lakossági biztosítója, a Stuttgarter SV Sparkassenversicherung, amely szorosan kapcsolódik az állami takarékpénztárokhoz, 40 millió eurót tett félre a Németország közepét érintõ árvízkárokra. A bajor Versicherungskammer Bayern biztosítási csoport szintén 40 millió eurót tett félre a károk fedezésére.