Munka-magánélet egyensúlya: hazánk e téren egész jól teljesít
2019.10.07

A munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly megtalálása olyan kihívás, amellyel minden munkavállaló szembesül, a családokat pedig különösen érinti. A munka, a családi kötelezettségvállalások és a személyes élet sikeres kombinálásának képessége egy háztartás minden tagjának jóléte szempontjából fontos. Magyarország ebben a tekintetben igen előkelő helyen áll az OECD felmérésében.


Az OECD 40 ország tekintetében vizsgálta a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, vagyis azt, hogy az adott országok lakosai mennyi időt töltenek a munkahelyükön, és mennyi jut a magánéletre. Nem meglepő módon a túl sok munka kimutathatóan negatív hatással van az egyének egészségére, családi életére, életminőségére és elégedettségére.

A vizsgált országok közül a legjobb eredményt a hollandok érték el, akiket az olaszok és a dánok követnek, utánuk szépen sorban a nyugat-európai országok, majd a 40 ország sorában a 13. helyen Magyarország. Ezzel hazánk megelőzi a régiós országokat, azaz a cseheket, szlovákokat és a lengyeleket. A legrosszabb eredményeket Kolumbiában, Mexikóban és Törökországban mérték a statisztikusok, miközben az élmezőnybe meglepetésre bekerült Litvánia és Oroszország is.

A teljes időben foglalkoztatott munkavállalók az OECD-tagállamokban átlagosan napjuk 63%-át, vagyis 15 órát fordítanak személyes gondoskodásra (evés, alvás, stb.) és szabadidős tevékenységre (barátokkal, családdal, hobbival, játékkal, televízióval, stb.).

Magyarországon a megkérdezettek mindössze 3 százaléka dolgozik 50 óránál többet egy héten, és naponta átlagosan 15,1 órát tölt a munkahelytől távol. Utóbbi érték hajszállal több, mint a 15 órás OECD-átlag, előbbi azonban jelentősen jobb a 11 százalékos átlagos értéknél.