Mi indokolja a jegybank és a PSZÁF összevonását? Íme Matolcsy válasza
2013.06.10
Hatékonyságnövelés, jobb nemzetközi érdekérvényesítés - többet között ezzel indokolta írásbeli válaszában a jegybankelnök a felügyelet és a jegybank összevonásának elõnyeit. Mint ismert, pénteken kora este nyújtotta be Varga Mihály az erre vonatkozó törvényt, mely elfogadás esetén idén október elsejével teljesen megszüntetné a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF).

Matolcsy György szerint a háztartási devizahitelezés és az eladósodottság elterjedésében nagy szerepe volt a pénzügyi rendszer szabályozásában és felügyeletében meglévõ hiányosságok, a felelõsségi viszonyok tisztázatlansága is. Már ez önmagában indokolja az összevonást. Másfelõl a jegybankelnök szerint a bankunió létrejöttébõl fakadó versenyhátrányt is el lehet kerülni a két intézmény összevonásával - írja az Mfor.hu.

A lépés a klasszikus jegybanki funkciók, így monetáris politika hatékonyabb ellátását is szolgálhatja, hiszen az árstabilitást a gazdasági növekedést ösztönzõ lehetõségek kimerítésével kell elérni. Éppen ezért a jegybankba integrált felügyeleti funkció olyan többletinformációkhoz juttatja az MNB-t a pénzpiacok mûködésérõl, az egyes mechanizmusokról, melyek jelentõsen segítik nemcsak a politikai döntéshozatalt, de a végsõ hitelezõi szerepében történõ gyors döntéseket is támogatja.

A rendszerszintû kockázatok mérséklése, azok kezelése is a korábbinál sokkal hatékonyabban mûködhet, és a két szervezet összevonásával egyszerre egy idõben, kétféle típusú beavatkozási jogkör áll rendelkezésre. Így a mikro- és makroprudenciális eszköztár leghatékonyabb és legrugalmasabb alkalmazására lesz lehetõség.

"A válság után nemzetközi színtéren mindenütt arra törekednek, hogy a legnagyobb bankok mérsékeltebb kockázatot jelentsenek a nemzetgazdaságokra nézve és ennek érdekében a hatóságok szigorúbb, megkülönböztetett felügyeleti kontroll alá helyezik ezen intézményeket. Egy, az MNB-be integrált felügyelet, melynek egy teljes mikro- és makroprudenciális eszköztár rendelkezésre állna, megfelelõ módon szavatolni tudná a kellõ védettséget a felügyeleti tevékenységet gyengítõ befolyásoktól, ami a nagybankok feletti hatékony kontroll feltétele" - indokolja Matolcsy.

Végezetül a jegybankelnök a nemzetközi fórumokon elérhetõ hatékonyabbá váló nemzeti érdekérvényesítéssel érvelt. A PSZÁF és az MNB ugyanis számos európai bizottságban képviselteti magát, melyek közül vannak olyanok is, ahol csak az egyiknek van szavazati joga. Ráadásul elõfordul, hogy "adott policy kérdésben" más-más álláspontot képvisel a két szervezet. Az összevonással ez is kiküszöbölhetõ lehet.