Délre vonult az árhullám: még a felsõ szakaszon is tart a munka
2013.06.11
A dunai árhullám közvetlenül Budapest alatt még a tetõzés idején sem okozott különösebb gondokat, mivel ezen a szakaszon kellõen magas és állékony a védvonal - közölte Spitz Alexandra, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje a Népszabadságnak. Több munkát adott a folyó a Fejér megyei szakaszon, ahol szintén tegnap tetõzött a Duna.

Ercsiben megerõsítették a Rába-patak védmûvét és az egyik, a folyóhoz közeli utca védelmét biztosító nyúlgátat. Itt, az árvízzel veszélyeztetett tizenkét ingatlan és a hajóállomás védelmére eddig tizenháromezer-háromszáz homokzsákot használtak fel. Adonyban egy utat elöntött már a Duna, Kulcson a korábban megcsúszott partfalszakasz miatt volt szükség a figyelõszolgálat megerõsítésére. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság jelentése szerint Kisapostag üdülõrészén az egy kilométeres nyúlgáton öt-hét méter hosszan áttört és három épület udvarát elöntötte a víz. További károk azonban nem történtek, mert sikerült újabb két védvonalat kiépíteni.

A Duna magyarországi alsó szakaszán – ahol még nem tetõzik a Duna – két településen kellett jelentõs erõt mozgósítani néhány utca védelmére. A Tolna megyei Bátán 40 ház van veszélyben, a baranyai Dunaszekcsõ mélyebb területein három utca 270 házát fenyegeti az ár.

Mindeközben a Duna bal partján, Bács-Kiskunban összesen 113 embert kellett elõvigyázatosságból kitelepíteni ártérben álló üdülõházakból. A mostani ár veszélybe sodorta a gemenci erdõ különlegesen értékes vadállományát: több ezer gímszarvast és vaddisznót.

Az Országos Vízügyi Fõigazgatóság közleménye alapján „a következõ 2-3 napban még nem lélegezhetnek fel a védekezésben részt vevõk a felsõ szakaszoknál sem.” Gyõr-Moson-Sopron megyében – miközben több helyen már elkezdték visszabontani a gátakat – még tegnap is 17 településen volt szükség „árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozásra.” Komárom-Esztergom megyében a Duna partján lévõ, veszélyeztetett településeken továbbra is állandó készültség, huszonnégy órás figyelõszolgálat mûködik.