Sokan keresnek új helyet a pénzüknek
2013.06.12
Kedvezõ megtakarítási környezetben debütált a befektetési jegyek forgalmazását és elszámolását teljes egészében lefedõ – a KELER által fejlesztett – automatizált elektronikus rendszer. Az alacsony betéti kamatok miatt ugyanis sokan keresnek új helyet a pénzüknek, ami áprilisban 106 milliárd forintos szintre tornázta fel a befektetési jegyvásárlást. A kisbefektetõi kereslet növekedésével párhuzamosan gyorsan szaporodnak a kisösszegû tranzakciók is, ezért megnõtt a jelentõsége a nagyfokú biztonságot garantáló automatizált rendszernek.

Robusztus összeget, 486 milliárd forintot helyezett el a lakosság a befektetési alapokban az év elsõ négy hónapjában, ami kiugró évkezdetnek számít az alapkezelõi piac szerint. Az alapokat elsõsorban az 5 százalék alá süllyedt kamatok miatt a banki betétekbõl kiábránduló lakossági megtakarítók keresik.

A lakossági kereslet növekedése nyomán gyorsan szaporodnak a vételi és eladási megbízások, amelyek lebonyolítása során, egyes back office folyamatokban még a kézi rögzítés és a faxon keresztüli adattovábbítás is jelen van a forgalmazói gyakorlatban. Márpedig az ebbõl eredõ hibák biztonsági kockázatokat, valamint a fogyasztói érdekek sérülését is jelenthetik.

„Szabványosítást, a befektetési jegyek forgalmazási és elszámolási háttérfolyamatainak teljes automatizálását valósította meg az új elektronikus platformmal a KELER, amely a szolgáltatási feltételeit a piaci szereplõk érdeklõdésének és elvárásainak megfelelõen alakítja és fejleszti. A KELER ezzel a piac által régóta várt innováció megvalósítása érdekében tett komoly lépéseket, amelynek révén új típusú szolgáltatást nyújt ügyfelei számára” – hívta fel a figyelmet Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója. Az alapkezelõk, letétkezelõk és a befektetési jegyek forgalmazói most vizsgálják a csatlakozási lehetõséget, mivel az új elszámolási rendszer révén számukra hatékonyabbá válhat a nagyszámú és változatos forgalmazású és elszámolású tranzakciók kezelése.

A befektetési jegyek vételére vonatkozó megbízásoktól az elszámolásokon át a befektetési jegyek keletkeztetéséig és törléséig minden információt magában foglaló, biztonságos elektronikus rendszer még az idén további, a piac szempontjából úttörõ funkciókat fog kínálni felhasználóinak.

„A KELER távolabbi tervei között pedig szerepel, hogy a fejlesztés és az annak alapján nyújtott új szolgáltatása révén külföldi befektetõket és forgalmazókat is bevonzzon a magyar piacra. Az automatizált rendszer ez által új üzleti lehetõségeket nyithat meg a magyar piac szereplõi számára, s a hazai forgalmazók is szélesíthetik az általuk kínált befektetési alapok választékát”- tette hozzá a KELER igazgatója.