Kész a jelentés a biztosítók és nyugdíjalapok pénzügyi stabilitásáról
2013.06.14
Az EIOPA Pénzügyi Stabilitási Bizottsága (FSC) aktualizálta jelentését az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség biztosítóinak és foglalkoztatói-nyugdíj szervezeteinek (IORP) pénzügyi stabilitásáról. A mostani jelentés a pénzügyi piacok és a makrogazdasági környezet fejleményeit, valamint a biztosítási, viszontbiztosítási és foglalkoztatói-nyugdíj szektorok 2013. elsõ félévi állapotát tükrözi.

Az EIOPA legfrissebb jelentésében megállapította, hogy a biztosítási és foglalkoztatói-nyugdíj szervezetek ki vannak téve a pénzügyi piacok zavarainak és az alacson kamatlábakból eredõ kockázatoknak, miután az EU pénzügyi stabilitását is gyenge gazdasági fundamentumok és kilátások jellemzik.

Összhangban az EIOPA felhívásával, a biztosítók és a felügyeletek részérõl is érezhetõ már reakció a tartósan alacsony kamatkörnyezetre. Egyes biztosítótársaságoknál érezhetõ az elmozdulás a rögzített és/vagy élethosszig tartó garanciát nyújtó termékektõl a kevésébé merev garanciák irányába, ezzel csökkentve az újrabefektetés kockázatát. Más biztosítóknál stratégiai váltás figyelhetõ meg egyéb, nem garantált terméktípusok irányába.

A felügyeletek továbbra is célirányosan azzal foglalkoznak, hogy beazonosítsák az ágazat sebezhetõségeit, valamint a megfelelõ felügyeleti eszközöket.

Az életbiztosítási szektor díjbevételeire rányomja a bélyegét a gyenge gazdasági növekedés és a továbbra is magas munkanélküliség, míg a nem-életbiztosítók díjbevétel növekedést képesek felmutatni, elsõsorban a kötelezõ biztosítási vonalaknak köszönhetõen.

A viszontbizosítási piacon a társaságok kockázatvállalási képessége továbbra is felülmúlja a keresletet. A viszontbiztosítók az elsõ félévben jó mûködési eredményt tudtak felmutatni, elsõsorban a tõkebeáramlásnak köszönhetõen, mivel a befektetõk a volatilis piacok közül ezen a piacon keresnek stabil megtérülést.

A természeti katasztrófákból származó veszteségek jóval alacsonyabbak voltak 2012-ben, mint 2011-ben és 2005-ben, amely a két legrosszabb év volt a viszontbiztosítók számára. 2013-ban a legköltségesebb európai esemény a jelentés megírásáig az olaszországi Emilia Romagna régió földrengése volt. Egyes európai országoban a kemény tél okozott problémákat erõs havazás, erõs szél, jég és árvíz formájában.

A téli idõjárás által okozott gazdasági veszteségek becsült összege mintegy 1,4 milliárd euró volt. Az Európán most végigsöprõ árvíz szintén jelentõs károkat okoz, becslésekbe azonban még nem bocsátkozott az EIOPA.

A foglakoztatói nyugdíj szektorban folytatódott az elmozdulás a járadékkal meghatározott (defined benefit) alapoktól a befizetéssel meghatározott (defined contribution) illetve hibrid nyugdíjalapok irányába. Ez az átrendezõdés számos tényezõvel magyarázható, beleértbe a hosszabbodó élettartamot, a szabályozói változásokat, valamint a nyugdíjrendszerek egyes országokban tapasztalt adózási feltételeinek változását.

A jelentés kiemeli, hogy a jövõt illetõen még mindig nagy a bizonytalanság, és hogy semmi esetre sincs ok elégedettségre kockázatkezelési szempontból. A biztosítók és az foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények komplex kockázatokkal szembesülnek, amelybe bele tartozik a gyenge gazdasági környezet, az alacsony hozamok és az esetleges hirtelen pénzügyi piaci fordulat is. Éppen ezért tartja elengedhetetlennek az EIOPA, hogy megfelelõ kockázat alapú megközelítéssel rendelkezzenek a szervezetek, hogy a szolvencia követelmények és a felügyeleti követelmények nem okozzanak problémákat, és nemkívánatos események bekövetkezésére is fel legyenek készülve.