Görög válság: az európai biztosítóknak is van mit veszíteni
2011.07.25
Európa legnagyobb bankjai 5 milliárd euróra csökkentették görög államkötvényeik veszteségét, miután önként belegyeztek, hogy kötvénycsere- és adósságvisszavásárlási program révén 21%-áról a mentõcsomag értelmében lemondanak.

A francia BNP Paribas-t éri a legnagyobb veszteség, mintegy 950 millió euró, miután õ a görög államadósság legnagyobb országhatáron kívül esõ tulajdonosa.

Nagy volt a megkönnyebbülés a befektetõk körében a csütörtöki mentõcsomag bejelentése nyomán, hogy a veszteség nem lesz súlyosabb, és csökkent az esélye az eurózóna válságának Spanyolországra és Olaszországra történõ átterjedésének is. A megegyezés értelmében a magánszektor 37 milliárd euróval járul hozzá Görögország megmentéséhez.

Az Allianz Global Investors Fund menedzsere, Oliver Flade szerint a görög államcsõd veszélye elmúlt, ami nem jelenti azt, hogy minden rendben van, de katasztrófára már nem kell számítani. Az államkötvény-adósság tõkerészének 40-50 százalékos törlesztési visszatartására (\"haircut\") lett volna szükség gazdasági értelemben, de a bankok illetve politikusok közötti kompromisszum eredményeként 21 százalékot sikerült elérni, amely a bankok számára a korábban várthoz képest különösen elõnyös megállapodás.

Az európai biztosítókat ért veszteség a bankokéhoz hasonló méretû lehet. Õk 24 milliárd eurónyi görög államkötvénnyel rendelkeztek tavaly év végén, de kitettségük kevésbé egyértelmû a bankokénál, akiknek részletes információkat kellett közölniük az iparági állapotfelmérés kapcsán. Ez alapján a nem-görög bankok 5,4 milliárd eurós veszteség éri.

Négy lehetõséget kínáltak fel a hitelezõknek, amibe bele tartozik a kötvénycsere, az adósság-visszavásárlás és az újrahitelezés is. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) szerint a hitelezõk 90 százaléka részt fog venni a programban, a Deutsche Bank, a HSBC, a BNP Paribas, az Allianz és az AXA már be is jelentették szándékukat.

Az ajánlat önkéntes, ami felveti a lehetõségét, hogy egyes befektetõk, mint például a fedezeti alapok, nem vesznek részt. Jelenleg hozzávetõleg 150 milliárd euró a görög államadósság, melybõl 98 milliárd eurót az európai bankok hiteleznek, a legtöbbet a BNP Paribas, a Dexia és a ciprusi Marfin.

A legnagyobb görög kötvénybirtokosok közül a BNP Paribas közel 1 milliárd eurót, a Commerzbank 600 millió eurót, a Societe Generale 500 millió eurót, a Deutsche Bank mintegy 300 millió eurót, a Credit Agricole pedig 130 millió eurót veszíthet.

A biztosítók közül a legnagyobb kitettséggel az olasz Generali rendelkezik (3 milliárd euró), de a francia CNP Assurances 2 milliárd eurónyi, a német Allianz 1,3 milliárd eurónyi államkötvény állománya is jelentõs – derül ki a Barclays Capital jelentésébõl.