Az Axa is beszállna a vállalati hitelezésbe
2013.06.20
Európa második legnagyobb biztosítója több mint 10 milliárd euróval szállna be a következõ öt évben infrastrukturális projektek finanszírozásba. A rendkívül alacsony kamatkörnyezet befektetési stratégiáik újragondolására készteti az európai biztosítókat.

Az Axa vagyonkezelési üzletágán, az Axa Investment Managers-en keresztül kíván befektetni. Az Axa Real Estate mintegy 500 millió euro hitelt kíván nyújtani – közölte a párizsi székhelyû biztosító.

Az Axa befektetési igazgatója, Laurent Clamagirand azt nyilatkozta, hogy ez megfelel a biztosító hosszú távú befektetési igényeinek, és diverzifikációs törekvéseinek, amelyre az eszköz-forrás oldal összehangolása miatt van szükség.

Az Axa, francia versenytársához, a CNP Assurances SA biztosítóhoz, valamint a Swiss Re viszontbizotsítóhoz hasonlóan egyre inkább vállalati és infrastrukturális hitelekbe fektet, államkötvények helyett. Az Axa befektetési vagyona 2012 végén 491 milliárd euró volt, melynek 40%-át új, fix kamatozású vállalati kötvényekbe, 30%-át államkötvényekbe, 7%-át pedig egyéb hitelekbe kívánja fektetni – közölte a társaság februárban.

Célpontok beazonosítva

Az Axa Real Estate már beazonosított néhány lehetséges beruházási célpontot – közölte a társaság. A biztosító ebben a hónapban megállapodást kötött a Commerzbankkal, hogy Németországban, Ausztriában és Svájcan fognak vállalati hitelezésbe fektetni. A CNP Assurances, Franciaország legnagyobb életbiztosítója azt közölte múlt héten, hogy 2 milliárd eurót kíván a következõ 3 évben infrastrukturális hitelekbe fektetni, a Natixis-szel kötött partnerségen keresztül.

A biztosítók portfolióik egy részét igyekeznek magasabb hozamú vállalati és infrastrukturális hitelekbe fektetni, miután az európai recesszió egyre lejjebb nyomja a kamatokat. Az Európai Központi Bank májusban rekord alacsony szintjre, 0,5%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat.