Eurostat: ezeket a munkákat végzik leggyakrabban az idős munkavállalók
2019.11.20

Az Európai Unióban az 55-64 éves korosztály ma már nagyobb arányban dolgozik, mint a 15 év feletti teljes népesség! De vajon milyen típusú munkákat végeznek az időskorúak? Az Eurostat jelentéséből kiderül.

Az idősebb, 55-74 év közötti munkavállalók tették ki az összes foglalkoztatott közel ötödét (19,4%) az Európia Unióban, a Balti országokban azonban ennél is magasabb az arányuk a dolgozók körében. Arányuk a legmagasabb a mezőgazdaságban volt, ahol az összes dolgozó több mint 30%-a ebből a korcsoportból került ki.

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat területén dolgozott a legtöbb 65 év feletti.

2018-ban az EU 65 év feletti munkavállalóinak mintegy hetede (14,4%) - csaknem 870 ezer ember – dolgozott a mezőgazdaság, erdészet és halászat területén, annak ellenére, hogy ezen gazdasági ágak foglalkoztatásban betöltött relevanciája rohamosan csökken. Ezzel párhuzamosan más gazdasági tevékenységek esetében jelentősen nőtt az idős emberek foglalkoztatása: így a szakmai, tudományos és műszaki területen, az oktatásban, az egészségügyben és a szociális munka világában 2008-2018 között több mint kétszeresére nőtt a 65 év feletti foglalkoztatottak száma.

A mezőgazdaság területén dolgozott tehát a legtöbb idős, az idősebb férfiak (65-74 éves) esetében ez az ágazat volt a fő foglalkoztató. A rangsorban következő három tevékenység: a kiskereskedelem (kivéve gépjármű); az oktatás és az emberi egészséggel kapcsolatos tevékenységek mindegyike többidős nőt (65–74 éves) foglalkoztatott, mint idős férfit.

Természetesen az egyes országok között vannak eltérések az idősebbekk legfőbb foglalkozási területei között. Néhány országban különösen nagy koncentrációban fordulnak elő idős munkavállalók egy-egy területen. Így Portugáliában a mezőgazdaságban dolgozók közel felét (47,5%) az 55-74 évek közöttiek adják, Litvániában az építési és tájépítési szolgáltatások területén 47,6%, Észtországban a bentlakásos gondozás területén 48,9%, Csehországban az ércbányászatban 50%, Cipruson a hulladékkezelés területén 60%, míg Belgiumban a háztartási alkalmazottak között 60% az arányuk. Hazánkban a mezőgazdaságban dolgozók több mint 40%-át adják az 55-74 év közöttiek, az összes foglalkoztatottnak azonban csak kevesebb, mint ötödét.

Bár jóval kevesebben, de azért 75 év felett is sokan – főként férfiak - dolgoztak 2018-ban az EU egyes tagállamaiban. A legtöbben, mintegy 130 ezren a mezőgazdaságban, 62,5 ezren pedig a kiskereskedelemben (kivéve gépjármű).