Francia szõlõültetvények is az árvíz áldozatává váltak
2013.07.02
A júniusi árvíz és jégesõk óriási pusztítást okoztak a mezõgazdaságban Franciaország egész délnyugati részén, szõlõültetvények és gyümölcsösök is a víz áldozatává váltak.

A francia belügyminiszter, Manuel Valls elmondta, hogy a délnyugat-franciaországi Hautes-Pyrénées és Haut Garonne megyéket természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítják, megkönnyítve ezáltal a kárenyhítõ alapokban lévõ pénzek felhasználását.

Árvíz sújtott le június 20-21-én Champagne-Ardenne régióra is, ahol a szélviharok és a jégesõ is óriási károkat okozott. A legsúlyosabb károkat a Cunfin, Verpillières-sur-Ource, Mussy-sur-Seine és Rouvres-les-Vignes falvak környékérõl jelentették. A károk összesítése még folyik.

Franciaországban a Groupama biztosítóhoz több mint 16500 bejelentés érkezett az árvízzel kapcsolatban. Május végéig több mint 60 millió euró kártérítést fizetett ki a biztosító idõjárással összefüggõ károkra.

A Groupama becslései szerint a franciaországi szõlõültetvények mindössze 35%-a rendelkezik megfelelõ biztosítási fedezettel. Összességében a mostani árvíz által okozott károkat 500 millió euróra becsülik Franciaországban, a károk mintegy 30 ezer hektár mezõgazdasági területet érintettek.

A Loire-völgyben található Vouvray régióban bekövetkezett jégesõk a terület mintegy kétharmadát érintették, a károkat fél milliárd euróra becsülik. A Cahors városa körüli 250 hektárnyi szõlõültetvényt szintén 80-100%-os károk érték egy hasonlóan súlyos jégesõben, de Charent-Maritime megyében, valamint Madiranban található szõlõkben szintén jelentõs károk keletkeztek.

A francia mezõgazdasági miniszter, Stephane le Foll a Les Echos napilapnak azt mondta, hogy a globális felmelegedés miatt a jövõben sokkal proaktívabbnak kell lenni, aminek igen fontos részét képezi a megfelelõ biztosítási fedezet is.