Autóbiztosítás: bekeményítenek a britek
2011.07.26
Mától felszólító levelet kaphatnak a vezetõi engedélyeket kibocsátó brit hivataltól (DVLA) azok az autósok, akik nem rendelkeznek gépjármû-biztosítással, amely akár peres eljárást, illetve azonnali bírságot is maga után vonhat.

A felszólító levél nem jelenti azt, hogy minden biztosítás nélkül autózó ellen intézkedni fognak, mindössze lehetõséget biztosít arra, hogy a jogsértõket helyes irányba terelje – állítja a DVLA. A biztosítással nem rendelkezõ autósoknak vagy meg kell kötnie a biztosítás, vagy ki kell állíttatnia egy papírt, mely azt igazolja, hogy az autót a forgalomból kivonták.

Egyes esetekben elegendõ az autósoknak egyszerûen tisztázniuk, hogy valóban rendelkeznek biztosítással, mely a brit Biztosítási Alkuszok Szövetsége által vezetett gépjármû-biztosítási adatbázis alapján egyszerûen.

Bárki, aki ezentúl felszólító levelet kap kézhez, érdemes ellenõriznie gépjármû-biztosítási adatbázist, és felvennie a kapcsolatot biztosítójával, hogy jármûve megfelelõen nyilvántartásba lett-e véve – közölte a DVLA.

Akik nem a fenti módon cselekednek, esetleges büntetõeljárással és 1000 fontos pénzbírsággal nézhetnek szembe.