Állja a sarat a román biztosítási szektor
2013.07.08
A román biztosítási szektor továbbra is állja a piaci kihívásokat, annak ellenére a gazdaságot általában, az autóeladásokat pedig különösen lanyhaság jellemez. A nem-életbiztosítók díjbevétele azonban még így sem csökkent jelentõsen, az életbiztosítóké pedig kifejezetten jól tartotta magát.

Mindez arra utal, hogy a románok – legalábbis akik megengedhetik maguknak a redszeres díjfizetést – az életbiztosításokat a megtakarításaik szerves részének tekintik – derül ki a Business Monitor International (BMI) jelentésébõl.

A romániai biztosítási szektor idei harmadik negyedévérõl szóló jeletnés megállapítja, hogy az élet- és nem-életbiztosítási területen is rugalmasnak tûnnek a román biztosítók. Néhány kelet-közép-európai országgal szemben õk ugyanis nem szenvedtek el kétszámjegyû díjbevétel-csökkenést.

Az, hogy 2012-ben a nem-élet szegmensben nõttek a bruttó díjbevételek azért is figyelemre méltó, mert a három legnagyobb üzleti vonalon csökkenés volt megfigyelhetõ. A kgfb, a casco és a vagyonbiztosítási üzletágakban is csökkent a díjbevétel tavaly.

2013 elején sem tûnt el azonban az árverseny a két fõ gépjármû-szegmensben, azonban a teljes hatást ellensúlyozni tudta, hogy a kisebb– így az általános felelõsség, illetve a kezességbiztosítási - vonalakon csekély mértékû tarifaemelést hajtottak végre a biztosítók.

A Vienna Insurance Group és az Allianz a két vezetõ kompozit-biztosító, akik rendszeresen adatokat szolgáltatnak a romániai tevékenységükrõl. Ebbõl kiderül, hogy 2012-ben igen magas összesített kárhányaddal mûködtek. A VIG a nehéz gazdasági feltételekre válaszul átalakította termékstruktúráját és nem-életbiztosítási mûködését Romániában. Az Omniasig és a BCR biztosítók a nem-élet területen már egy márkanév, az Omniasig VIG alatt futnak.

Az életbiztosítási díjbevételek szintén jól tartották magukat 2012-ben. Lényegében a hagyományos biztosítási termékek díjbevétel növekedése ellensúlyozni tudta a unit-linked biztosítások csökkenését. Amely háztartások megengedhetik maguknak, hogy életbiztosítást kössenek, ott az szilárdan be tudott épülni a megtakarítási formák közé. Azonban 2012 nagy részében a megtakarítók és a befektetõk is meglehetõsen kockázatkerülõk voltak.