4,5 milliárd dollár: ennyibe kerül az árvíz a biztosítóknak
2013.07.08
A legutóbbi áradások várható biztosítói vesztesége Kelet-Közép-Európában becslések szerint elérheti a 3,5-4,5 milliárd dollárt – derül ki a Swiss Re jelentésébõl.

A kelet-közép-európai folyami rendszerek mentén az elmúlt hetekben tapasztalt igen magas vízállás várhatóan mintegy 300 millió dollárjába (visszaengedményezés és adózás elõtt) kerül a Swiss Re viszontbiztosítónak. Az árvíz igen nagy területeket érintett Németország keleti részén, a Cseh Köztársaságban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon.

A kelet-közép-európai árvíz ismét komoly nehézségeket és veszteségeket okozott számos országban – mondta Michel Liès, a Swiss Re vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a viszontbiztosító szorosan egyyüttmûködik partnereivel és ügyfeleivel annak érdekében, hogy a károsultak minél elõbb megkapják a tisztításhoz, helyreállításhoz szükséges pénzügyi támogatást.

A hatékony helyi megelõzési intézkedéseknek köszönhetõen sok régióban sikerült elkerülni a jelentõsebb veszteségeket. Prágában mobil árvízvédelmi gátakat építettek, amely a város nagy részét megmentette az árvíztõl.

A megelõzõ óvintézkedéseknek hála nagy területek menekültek meg az áradástól, ráadásul preventív intézkedések esetében a biztosítók is olcsóbban kínálnak biztosítási fedezetet, amely így szélesebb rétegek számára válik elérhetõvé – állítja a Swiss Re.