Hacker biztosításban látja a jövõt az Allianz
2013.07.11
Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz növekvõ bevételeket remél az számítógépes támadások, valamint az internetes meghibásodások elleni vállalati biztosításokból – közölte a társaság.

Nagy növekedési lehetõségeket látunk a számítógépes biztosítási piacban – fogalmazott Hartmut Mai, az Allianz vállalati biztosításokkal foglalkozó részlege, az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) igazgatósági tagja.

A számítógépes fenyegetések elleni biztosítás potenciálisan jövedelmezõ piacot jelent az európai biztosítók számára, különösen most, hogy a törvényhozók nagyobb birságot akarnak kiszabni az adatvesztõ cégekre.

Ha a gyártósorok leállnak, mert a cloud szolgáltató nem képes a nála tárolt adatokat elérhetõvé tenni, az akár a vállalat létét fenyegetheti – közölte Mai egy sajtótájékoztatón.

Míg az Egyesült Államokban a cyber biztosítási termékek igen fejlettek, és az azokból származó díjbevétel 1,3 milliárd dollár körüli, addig a kontinentális Európában a díjbevételek mindössze 150 millió dollár körül alakulnak, amelybõl 50-70 millió dollár Németországban keletkezik.

Ez azt is jelenti egyben, hogy az USA-n kívüli piacon akár kétszámjegyû növekedés is elképzelhetõ – tette hozzá Mai. Az Allianz várakozásai szerint a teljes piac Európában 700-900 millió euró körüli lehet 2018-ra. A társaság célja, hogy a piaccal összhangban növekedjen, nagyjából 20%-os részesedéssel.

Az Allianz többféle kockázati fedezetet – beleértve néhány meglévõ terméket – csomagolt egy cyber biztosítási csomagba, melyet elsõsorban távközlési cégeknek, szoftver házaknak, online kiskereskedõknek és bankoknak kínál.

A biztosítási csomag éves díja 50 és 90 ezer euró között mozog, és 10-50 millió eurós fedezetet kínál – közölte Mai. A biztosító idén Nyugat-Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon akarja bevezetni a terméket, 2014-ben pedig néhány ázsiai országot is célba vesz. Az USA-ban nem tervezi annak bevezetését, mivel az ottani felelõsségi szabályok jelentõsen megnehezítik a piacot.