10 milliós segély a katasztrófával érintett településeknek
2013.07.11
A júniusi árvíz és belvíz okozta károk kapcsán több mint 400 bejelentés érkezett a Groupama Garancia Biztosítóhoz. A Megyei Védelmi Bizottságok és az OKF segítségével meghatározott legsúlyosabban érintett települések részére a biztosító elindította a 10 millió forintos segély utalását.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz június 1. és június 30. között 401 kárbejelentés érkezett a Dunán kialakult katasztrófahelyzet következtében. A legtöbb bejelentés az észak-dunántúli régióból érkezett, ahonnan eddig összesen 229 káresetet jeleztek. A mai napon a biztosítótársaság megkezdte a 10 millió forintos támogatás folyósítását, melyet a 10 leginkább érintett település részére ajánlott fel.

A biztosító az ügyintézés és a kárrendezési folyamat gyorsítása érdekében bevezetett intézkedéseknek köszönhetõen a bejelentések több mint 70%-át már feldolgozta, így több mint 280 esetben a kárrendezés már le is zárult, több mint 21 millió forint került kifizetésre. Az árvíz, és a káresetek által leginkább érintett terület a regisztrált bejelentések alapján Gyõrújfalu, ahonnan 124 kártérítési igény érkezett a biztosítóhoz, 6 286 590 Ft értékben. A településrõl érkezett bejelentések kárrendezési folyamata 122 esetben már lezárult, így a biztosító 6 090 000 Ft-ot már kifizetett a károsultaknak.
A második, az árvíz és a belvíz kapcsán leginkább érintett terület Pest megye, ahonnan június 30-ig 94 káresetet regisztráltak.

A biztosítótársaság a kárrendezési folyamat felgyorsításának köszönhetõen kiemelten kezeli az elmúlt idõszak káreseteit, így rövidesen minden eddig beérkezett igény feldolgozásra kerül.

Idõközben a biztosítótársaság kiértesítette a 10 legsúlyosabban érintett település önkormányzatát és elindította számukra a felajánlott egyenként 1 millió forintos segély átutalását. A Megyei Védelmi Bizottságok és az OKF által felállított lista szerint a következõ települések részesülnek a Groupama által felajánlott segélyben: Tass, Dunaalmás, Báta, Mecsér, Gönyû, Dunaszekcsõ, Szigetmonostor, Visegrád, Tahitótfalu, Kisapostag.

Viharok nehezítik a helyreállítási folyamatot

Az elmúlt napok szélsõséges idõjárása tovább növelte a káresetek számát. A nyugat-dunántúli régióban már szombaton észlelt zivatarok, viharos széllökések és percek alatt nagy mennyiségû csapadék hullása tovább növelte a bejelentések számát. Június 30-ig 5373 bejelentés érkezett (árvízhez kapcsolódó bejelentések nélkül) a Groupama Garancia Biztosítóhoz, melyek várható értéke meghaladja a 300 millió forintot.

A Groupama Garancia Biztosító gyorssegéllyel támogatta a rászorulókat

Június 7-én, pénteken a Dunán kialakult katasztrófahelyzet miatt a Groupama Garancia Biztosító rendkívüli intézkedéseket vezetett be. Az árvíz által legsúlyosabban érintett 10 településnek felajánlott 10 millió forintos támogatáson, a regisztrált önkénteseknek nyújtott balesetbiztosításon, valamint a megnövelt ügyfélszolgálati és kárszakértõi létszámon felül a társaság Gyõrújfaluban, a lakás és vállalkozói biztosítással rendelkezõ lakosok részére a kiköltöztetéssel kapcsolatos költségek fedezésére egységesen 50 ezer forint támogatás kifizetésérõl gondoskodott.

A biztosítótársaság a kárügyek mielõbbi véleményezésére és lezárására rendkívüli erõforrásokat mozgósított. A felmérés és az adatok feldolgozása folyamatos és gyorsított ütemben zajlik. A biztosítótársaság TeleCenterében június 13-ától egy külön gombon elérhetõvé vált egy, csak az árvízkárok bejelentésére létesített forró vonal. A 100 ezer forint alatti károk esetén a biztosító telefonos kárrendezést alkalmaz. Ilyen esetekben 1-2 napon belül kifizetésre kerülnek a megállapított összegek.

A Groupama Garancia Biztosító a kárbejelentéseket továbbra is folyamatosan, több csatornán fogadja.

A bejelentések megtehetõk többek között:

  • online, a társaság honlapján keresztül www.groupamagarancia.hu „Írjon nekünk” menüpontban;
  • e-mailben, a karbejelentes@groupamagarancia.hu címen;
  • TeleCenteren, a 06 1 467 3500 telefonszámon;
  • faxon, illetve személyesen is az ügyfélszolgálati irodákban.