Megvan az AllianzGI elsõ infrastrukturális projektje - Párizs a célpont
2013.07.15
127 millió eurót fektet Németország legnagyobb biztosítójának vagyonkezelési üzletága, az Allianz Global Investors egy francia infrastrukturális projektbe: a párizsi Szajnán található Seguin-szigetre tervezett Music City-be. Ez lesz az elsõ infrastrukturális finanszírozási projektje a tavaly õsszel létrehozott AllianzGI-nak.

A nagy infrastrukturális projektekbe történõ befektetések vonzó alternatívát jelentenek az intézményi befektetõk számára más hosszú távú, fix kamatozású befektetésekkel szemben – közölte Deborah Zurkow, az AllianzGI infrastrukturális hitelek részlegének befektetési igazgatója. Az Allianz az elsõk közé tartozik, akik megértették ezt, és idõben reagáltak erre az igényre. Számos infrastrukturális projektre tett ajánlattal az AllianzGI igyekszik Európa szerte megfelelõ befektetési lehetõséget nyújtani ügyfeleinek – tette hozzá Zurkow. 

A Szajna nyugat-párizsi szigetén, az Île Seguin területén, illetve a környezõ partszakaszokon 1929-34 között építették fel a Renault autógyárát, amelyben fénykora idején 30 ezer ember dolgozott. Bezárásáról 1989-ben döntöttek; az utolsó kocsi, egy Renault 5 Supercinq 1992-ben gördült ki a gyárkapun. Az elmúlt években az örökségvédõk minden erõfeszítése ellenére a gyár összes épületét elbontották.

A terület veszélytelenítésével és a pusztulásra ítélt épületek bontásával 2005-re végeztek. A tervek szerint a szigeten számos kulturális és szabadidõs tevékenység otthona kap majd helyet.

Az Allianz által finanszírozott több mint 36 ezer négyzetméteres zenei komplexum Shigeru Ban és Jean de Gastines építészek tervei alapján készül el és koncerttermeknek, zenei tan- és gyakorló termeknek, stúdióknak, szeminárium termeknek, éttermeknek és üzleteknek ad majd helyet. Két nagyobb koncerttermet foglal majd magában: egy 4-6 ezer ülõhelyes modern zenei és egy 1100 férõhelyes klasszikus és kortárs zenei koncerttermet.

2013 elsõ negyedévének végén az AllianzGI mintegy 316 milliárd euró vagyont kezelt, amely nagyjából egyenlõ arányban tartalmaz részvényeket (38 százalék), a fix kamatozású értékpapírokat (41 százalék) és vegyes (21 százalék) beruházásokat.