Növekvõ szerep jut a biztosítóknak a nyugdíjellátásban
2013.07.16
A biztosítók fontos szerepet játszhatnak az idõskori ellátás és a nyugdíjkérdés megoldásában, amely a brit népesség öregedésével egyre égetõbb problémává válik – közölte a Brit Biztosítók Szövetsége (ABI).

A népjóléti és a nyugdíj területén a biztosítók szerepe is növekedhet a jövõben, hiszen az állami és magánellátás közötti határ egyre halványodik – közölte az ABI szóvivõje.

A lakosság globális öregedése egyike a hét legnagyobb kihívásnak, ami a következõ években elõtérbe kerülhet – derül ki az ABI legfrissebb jelentésébõl. A biztosítási ágazatnak minden esélye megvan rá, hogy az állammal karöltve megfeleljen a jövõ kihívásainak. Jó példa erre a brit kormány által nemrégiben elfogadott Flood Re program, amelyet az ABI dolgozott ki az árvízvédelmi probléma kezelésére. Számos más területen is fontos lenne azonban a biztosítók és a kormány együttmûködése, ilyen például a népjóléti szolgáltatások és a nyugdíj kérdése – közölte az ABI.

A legtöbb ember várhatóan hosszabb idõt fog nyugdíjban tölteni, mint amennyi ideig egy jelzáloghitelt letörleszt. Nagy-Britanniában a férfiak átlagos élettartama 85 év, azonban 2050-re ez 91-re nõhet. A társadalom tehát olyan problémával néz szembe, melynek megoldásához a biztosítók és az állam összefogására van szükség – véli az ABI.

Az ABI szóvivõje szerint a biztosítók és a kormány közötti kapcsolat jelent pillanatban jól mûködik, azonban az elkövetkezõ években várhatóan szükség lesz a szövetség fellépésére is. Az ABI egyelõre nem tudja pontosan, hogy a kibõvített kapcsolat pontosan milyen formát ölt majd, azonban rendszeres találkozókat mindenképp szükségesnek tart a kormánnyal.

Az ABI annak örülne, ha különbözõ minisztériumokkal szoros együttmûködésben találnának megoldásokat olyan problémákra, mint amilyen az öregedõ társadalom, illetve a nyugdíj kérdése.