Mi történik az alvó bankszámlákkal és biztosításokkal? Milliárdok fekszenek rajtuk!
2013.07.17
A francia Cour des Comptes, a Közkiadások Irodája – a mi Számvevõszékünkhoz hasonló intézmény – kritizálta a francia bankokat és biztosítókat, amiért azok nem jelentettek több milliárd eurónyi alvó életbiztosítási szerzõdést, illetve bankszámlát, melyek a tulajdonosok halálával évek óta gazdátlanok – adta hírül kedden a Les Echos napilap.

A gazdátlan életbiztosítások értéke 2011-ben meghaladta a 2,7 milliárd eurót, míg alvó bankszámlákon legalább 1,2 milliárd euró feküdt 2012-be – állítja a lap a Cour des Comptes jelentésére hivatkozva.

A francia bankok nem kötelesek kivizsgálni, hogy ügyfeleik életben vannak-e még, így számos bank súlyos díjakat számít el az évek óta szunnyadó számlákra. Ezzel szemben a biztosítókat 2005 óta törvény kötelezi, hogy megpróbálják értesíteni az életbiztosítások kedvezményezettjeit.

A számvevõszék ugyanakkor bírálta a biztosítókat, amiért azok csak hellyel-közzel igyekeznek betartani a törvény elõírásait, és új szabályokat vezetne be, amivel arra köteleznék a biztosítókat, hogy a több mint 10 éve alvó biztosításokat adják át az állami banknak, a Caisse des Depots-nak.

A számvevõszék azt is megállapította, hogy a francia bankok teljesen nyilvánvaló eseteket sem vizsgáltak meg: Franciaországban például mindössze 20106 100 év feletti ember él, a 100 évnél idõsebb emberekhez tartozó bankszámlák száma ezzel szemben 674014 darab.

Az inaktív bankszámlák és gazdátlan biztosítások száma leginkább azért növekszik, mert az ügyfelek egyre gyakrabban költöznek, és több bankszámlát is nyitnak, amelyek közül néhányat egyszerûen elfelejtenek – magyarázza a Cour des Comptes, amely azt is állítja, hogy a nyugvó bankszámlák becsült száma „szükségszerûen alacsonyabb, mint a valóságban”.

Ahhoz, hogy a nyugvó bankszámlákat valóban lejelentsék a bankok, a számvevõszék szerint a bankok magatartási kódexében definiálni kellene az alvó bankszámlákat, valamint maximalizálniuk kellene azt a díjat, amit az inaktív számlákra fel lehet számítani.