Aggódnak a takarékok: e-mailben kell banktitoknak minõsülõ információkat küldeniük
2013.07.18
Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség tagszervezetei nem kaptak hivatalos értesítést az Integrációs Szervezet felállításáról, és a kötelezõ adatközlésre megadott email címet adatvédelmi szempontból különösen aggályosnak tartják.

A legnagyobb takarékszövetkezeti integrációba tartozó tagszervezetek tegnap emailben, illetve a sajtón keresztül értesültek az Integrációs Szervezet felállásáról, illetve az igazgatóság tagjainak kinevezésérõl. Ugyanebben az elektronikus levélben küldték meg nekik azt az email címet, ahová majd a törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségnek eleget téve banktitoknak minõsülõ információkat kell küldeniük.

„A Hpt. titokvédelmi szabályai, valamint az adatközléshez kapcsolódó adatvédelmi szabályok alapján felettébb aggályosnak tartjuk, hogy az adatközlésre egy olyan email cím került megadásra, amely biztonsági oldalról komoly kérdéseket vet fel, és bizonytalanságot ébreszt a tagszervezeteinkben.” – hangsúlyozta Varga Antal az OTSZ ügyvezetõje.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény elõírja a takarékszövetkezeteknek, hogy ezentúl kizárólag az Integrációs Szervezet igazgatóságának hozzájárulásával jogosultak a szokásos üzletmenetbe nem tartozó ügyleteket megkötni, kötelezettségvállalásokat tenni, hitelt felvenni, nagy kockázatot, vagy egyetemleges kötelezettséget vállalni, illetve társasági részesedést szerezni. Ezen törvényi elõírás teljesítése során viszont bank- és üzleti titok körébe tartozó adatokat is meg kell adniuk, miközben a Hpt. és az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok szerinti kezelése nem lá tszik biztosítottnak.

„Az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó hitelintézeti vezetõi felelõsség okán az OTSZ hivatalosan kérte az Integrációs Szervezettõl, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétõl annak megerõsítését, hogy az adatszolgáltatás ezen módja megfelel-e a vonatkozó elõírásoknak.” – tette hozzá Varga Antal.