A top biztosítók tavaly is növelték bevételeiket Európában
2013.07.22
A tíz legnagyobb európai biztosítási csoport a nem-élet szegmensben tavaly is közel 5%-kal, 206 milliárd euró fölé tudta növelni bevételeit – derül ki a spanyol biztosító, a Mapfre elemzésébõl.

A biztosítók bevétele annak ellenére növekedett, hogy Európában komoly feszültségeket okozott a gazdasági válság és globálisan is igen gyengék a növekedési elõrejelzések. Ráadásul a második egymást követõ évben kellett a biztosítóknak jelentõs veszteségekkel szembenézniük a természeti katasztrófák következtében, melyek összege megközelítette a 71 milliárd dollárt.

A legnagyobb európai nem-életbiztosítók rangsorában a Mapfre immár negyedik éve tartja hatodik helyét, miután 2008-ban bekerült a top10-be. Azóta, mint a rangsor egyedüli spanyol biztosítója, 42%-kal növelte nem-életbiztosítási díjbevételét.

Az immár kilencedik éve megjelenõ rangsort továbbra is a német Allianz vezeti. A müncheni székhelyû biztosító nem-életbiztosítási díjbevétele tavaly 46,8 milliárd euró volt. A következõ négy helyet az Axa, a Zurich, a Generali és az Achmea foglalják el. Ezek rangsora nem változott 2011-hez képest.

A hat vezetõ biztostó közül a Zurich és a Mapfre díjbevétele nõtt tavaly a legjobban , render 11,4% és 7%-kal. A Mapfre a nemzetközi üzleteinek fejlõdésével magyarázta a teljesítményjavulást, elsõsorban Brazíliában és az Egyesült Államokban. A spanyol biztosítót a brit Aviva, az RSA groups, a német Ergo és a francia Covéa követik a rangsorban.

A tarifaemelések is elõsegítették azt, hogy még Európa érett piacain is növekedtek tavaly a díjbevételek, a nehéz gazdasági körülmények ellenére – állítja jelentésében a Mapfre. Ez ellensúlyozni tudta az új auto eladások számában, és a szerzõdések számában bekövetkezett csökkenést. Azonban azokon a piacokon, melyeket a kedvezõtlen gazdasági körülmények keményebben érintettek, csökkentek a díjbevételek.

A jelentés azt is megállapítja, hogy Európa vezetõ biztosítóinak fizetõképessége továbbra is stabil. A vizsgálatban szereplõ biztosítók tõkehelyzetét megfelelõnek értékelte a Mapfre. Sõt, a Covéa, a Mapfre, az Axa és az Achmea szavatolótõkéje több mint kétszerese volt az adott országban elõírtnak.