Magyarországon biztosítják a legnagyobb arányban a lakásokat a régióban
2013.07.24
Kelet-Közép-Európában messze Magyarországon biztosítják a legnagyobb arányban a lakásokat – miközben a hasonló fejlettségû biztosítási piaccal rendelkezõ többi visegrádi országban csak az ingatlanok harmadára-felére kötnek biztosítást, addig ez az arány Magyarországon még mindig eléri a 72 százalékot. A képet azonban árnyalja valamelyest, hogy a Genertel közelmúltbeli felmérése szerint a hazai lakásbiztosítások 53 százalékát öt évnél régebben kötötték.

A Genertel anyavállalata, a Generali PPF Holding adatai szerint óriási az eltérés a kelet-közép-európai régió lakásbiztosítási piacain: miközben a balkáni régióban gyakorlatilag alig találunk biztosított lakásokat (Szerbiában 10, Bulgáriában 7 százalékos a penetráció), addig Magyarországon a háztartások 72 százaléka rendelkezik ilyen védelemmel, ami mintegy 3,2 millió szerzõdést jelent. 

 

„A biztosítások aránya jól jellemzi a piac fejlettségét: ebben az értékben egyszerre tükrözõdik a termékek fejlettsége, a kapcsolódó szolgáltatások színvonala, illetve az értékesítési csatornák száma és minõsége – mondta Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ebben a tekintetben a magyar biztosítási piac egyértelmûen az igényesebb szegmensben található.”

Ha lakásbiztosításról van szó, a magyar ügyfelek szívesen nyúlnak mélyebben a zsebükbe, mint régiós társaik: a szlovéneken és a cseheken kívül egy biztosításra átlagosan nálunk fizetik a legmagasabb biztosítási díjat: évi 100 eurót. A képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy ha nem csak a kelet-közép-európai régiót, hanem az EU többi országát is vizsgáljuk, a magyar díjszint inkább az alsó-középkategóriába sorolható.

A magyarok többségénél is több odafigyelésre volna szükség

„A fenti adatok ellenére sincs azonban ok arra, hogy elégedetten hátradõljünk – folytatja a Genertel vezérigazgatója. – Egy közelmúltbeli felmérésünk eredményei ugyanis azt mutatják, hogy a hazai lakásbiztosítások 53 százalékát öt évnél régebben kötötték, 42 százalékuk esetében pedig nem éltek rendszeresen a biztosító által felkínált értékkövetéssel.”

A hosszú évek óta fennálló lakásbiztosítások esetében gyakori probléma, hogy az értékkövetés elmaradása miatt az ingatlan alulbiztosított lesz, vagyis kár esetén a biztosító csak értéken alul tudja majd a kárt megtéríteni. Sokan elfeledkeznek arról is, hogy egy bõvítés, korszerûsítés, vagy értékes szórakoztató elektronikai eszközök beszerzése nyomán az értékváltozást a biztosítás feltételeiben is érdemes nyomon követni.

Az aktuális lakásbiztosítási ajánlatokat emellett akkor is célszerû idõnként megvizsgálni, ha a meglévõ biztosítás teljesen rendben van. Az elmúlt évek során ugyanis számos olyan új, összetett lakásbiztosítás is megjelent, amely azonos vagy kedvezõbb díj mellett jóval szélesebb körû fedezetet (baleset- és felelõsségbiztosítások, új lopáskár-fedezetek, stb.) kínálnak.