Pénzügyileg magabiztosabbak lettek a nõk a válságtól
2013.07.29
Az Allianz idei "Women, Power, and Money" címû tanulmányából kiderült, hogy a nõk a pénzügyeket magabiztosabbá váltak a megszorítások idején.

Az Allianz több mint 2000 25 és 75 év közötti nõt kérdezett pénzügyi szokásaikról, a válaszokból pedig kiderült, hogy bizonyos nõk, akiket a felmérést készítõk „befolyással bíróknak” tituláltak, a megszorítások hatására „pénzügyileg felébredtek” és példaértékû pénzügyi szokásokat alakítottak ki.

A jelentés szerint ezek a nõk anyagilag függetlenebbnek érzik magukat, tudatosabbak és bátrabbak a befektetések terén, továbbá a családban általában õk az elsõdleges kenyérkeresõk. A nõk ezen csoportját nem meglepõ módon leginkább a 45 és 54 közötti fehér, leggyakrabban egyedülálló nõk alkotják.

Az adatok szerint az egyedülálló, gyermektelen nõk keresõképessége ma nagyobb, mint valaha. Természetesen a nagyobb kereset nagyobb függetlenséget is eredményez, továbbá a takarékosság is jellemzõbb a körükben.

Katie Libbe, az Allianz szakértõjének véleménye szerint, a nõk ezen csoportja egy elit csoport, tagjai szinte szuper nõk, komoly pénzügyi elkötelezettséggel.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a nõk koruk elõrehaladtával egyre jobban bánnak pénzügyeikkel, és talán sikeresebben is kezelik befektetéseiket, mint a férfiak. Ez az információ, valamint az Allianz mostani felmésérének eredményei sokak számára meglepõ lehet, mivel a nõk többsége általában bizonytalanságról számol be pénzügyei kezelését illetõen.

Az Allianz jelentése szerint ezek a nõk 37 százalékkal nagyobb valószínûséggel fordulnak tanácsokért pénzügyi szakemberhez. Ez természetesen feltételez már egy bizonyos jövedelemszintet.