Június nem kedvezett a biztosításhoz kapcsolt értékpapíroknak
2013.08.01
Az európai áradások igen érzékenyen érintették az biztosításhoz kapcsolt értékpapírok (ILS) piacát, teljesítményük júniusban meglehetõsen gyenge volt. A biztosításhoz kötött értékpapírok alapjainak júniusi átlaghozama 0,00% volt idén júniusban, amely 2012 októbere óta a legrosszabb teljesítmény.

A ILS piacok teljesítményét tükrözõ Eurekahedge ILS Advisers Index szerint az áradások miatt egyes alapok igen jelentõs negatív hozamot produkáltak júniusban. Eközben a katasztrófa kötvények piaca – melyet a Swiss Re indexei követnek – júniusban 0,47%-ot zuhant az ár-hozamindex szerint, a teljes hozam index szerint azonban 0,17%-ot emelkedett – közölte az Atermis.bm.

Az európai árvizet tehát nem befolyásolták a katasztrófa kötvények hozamait, miután egyetlen meglévõ katasztrófa kötvény sem kapcsolódott európai árvízkockázatokhoz.

Ezzel szemben számos ILS alapot érintett, melyek európai árvizekhez kapcsolódó viszontbiztosítási szerzõdések értékpapírosításához kapcsolódtak. Ezek az alapok jórészt negatív havi teljesítményt mutattak fel júniusban.