Németország a tárgyalások elhagyásával fenyeget
2013.08.05
Németország azzal fenyeget, hogy kilép a tárgyalási folyamatokból, melyek az európai biztosítási szektort érintõ új kockázati tõkeszabályokról folynak, amennyiben a szabályozók egyetlen határidõt akarnak kitûzni az összes biztosítónak az új szabályok bevezetésére – közölte a német pénzügy felügyelet, a BaFin egyik senior tisztviselõje.

„Ha valaki arra kényszerít bennünket, hogy egy rugalmatlan idõkerethez alkalmazkodjunk a szabályok bevezetése során, végsõ esetben búcsút intünk a tárgyalásoknak” – fogalmazott Felix Hufeld, a BaFin biztosítási felügyeleti részlegének vezetõje a Wall Street Journal Deutschland-nak.

Az interjúban megismételte a német biztosítási szövetség, a GDV aggodalmait, miszerint az új szabályokhoz, a Szolvencia II-höz történõ alkalmazkodásra kiszabott 7 év nem lesz elég. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a szabályozási változások épp egy rendkívül alacsony kamatkörnyezetben zajlanak, amely önmagában is nagy terhet ró a cégek vállára – véli Hufeld.

A nagy biztosítók, mint az Allianz, az AXA, a Generali vagy az Aviva ugyan már felkészültek a Szolvencia II kockázatkezelési elõírásaira, azonban a kisebb cégek számára komoly kihívást jelentnek az adminisztratív terhek.

Hufeld szerint ezért vállalatonként eltérõ idõt kellene kiszabni az új szabályokhoz történõ alkalmazkodásra. Természetesen egy biztosító sem mondhatná, hogy 20 évre van szüksége az alkalmazkodáshoz, ha a számokból az derül ki, hogy valójában csak 10 év. A felügyeletek figyelemmel kísérhetnék ezt, azonban azt is el kell kerülni, hogy egy biztosító csak azért csõdbe menjen, mert nem tud az új szabályoknak megfelelni – tette hozzá Hufeld.

A Szolvencia II szabályoknak valójában már életbe kellett volna lépniük, azonban Nagy-Britannia, Németország és Franciaország azt kérte, hogy gondolják újra az olyan termékekre vonatkozó tõkekövetelményeket, amelyek hosszú távon garantált hozamot kínálnak, túlságosan megterhelõnek nevezve azokat. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a nemzeti kormányok között zajló tárgyalások szeptemberben folytatódnak.

Hufeld szerint még mindig teljesen reális, hogy a Szolvencia II 2016. januárjában bevezetésre kerül, ahogy azt most tervezik. Korábban azonban a BaFin vezetõje még azt mondta, hogy a 2017. januári bevezetés sokkal reálisabb.

Németország legnagyobb biztosítói már most is több millió eurót fektettek a Szolvencia II bevezetésére való felkészülésre: Hufeld szerint gyakorlatilag éjjel-nappal ezen dolgoznak.