Felmérés: így nyaralnak az Allianz ügyfelei
2013.08.06
Az Allianz Hungária Zrt. facebookon közzétett, utazással kapcsolatos totóját közel nyolcszázan töltötték ki, akiknek kétharmada válaszolta, hogy idén biztosan elutazik valahová. Ez utóbbi – nem reprezentatív mintán alapuló – csoport válaszaiból érdekes kép rajzolódik ki utazási szokásainkról.

A többségükben aktív életkorú válaszadók általában egy hetes utazást terveznek, és 65 százalékuk autóval indul útnak. A magyarok számára a belföldi utazás még mindig nagyon népszerû, 58 százalékuk választja ezt a formáját a pihenésnek. A külföldön nyaralni vágyók döntõ többsége európai országba utazik. A legnépszerûbb úti célok Horvátország (56 százalék), Görögország (37 százalék), de akadnak olyanok is, akik Nicaraguában, az Egyesült Államokban vagy a Maldív szigeteken töltik a szabadságukat.

A feltett kérdésekre adott válaszokból megállapítható, hogy a magyarok jelentõs része tudatosan felkészül a vakációra, a külföldre utazók több mint 90 százaléka köt utasbiztosítást. Ez nagy segítséget jelent azokban az esetekben, amikor a nyaralás alatt bekövetkezõ váratlan baleset vagy betegség következtében orvosi kezelésre, kórházi ápolásra szorulunk. Az Allianz tapasztalatai alapján azonban a fentiek mellett az is gyakran elõfordul, hogy fogászati kezelés, poggyászkár, poggyászkésés, vagy iratpótlás esetén van szükségünk biztosításra, hiszen amellett, hogy ezek is jelentõs költséggel járnak, meg is keseríthetik önfeledt kikapcsolódásunkat.

A tudatosság azonban nem merül ki az utasbiztosításról való gondoskodásban. Az autóval utazók nagy része (76 százaléka) válaszolta, hogy átnézi autóját az utazás elõtt, megelõzve ezzel, hogy a nyaralásra szánt idõt és pénzt a gépkocsi javítására kelljen szánni. Hosszú út elõtt nagyon fontos, hogy ellenõrizzük az autó mûszaki állapotát: a gumiabroncsok, pótkerekek minõségét, a lámpák, fényszórók helyes mûködését, a szükséges folyadékok szintjét (olajszint, hûtõfolyadék, ablaktörlõ folyadék), a kötelezõ tartozékok meglétét, a kocsihoz tartozó papírok érvényességét, a kötelezõ szerviz idõpontját, és bizonyosodjunk meg arról is, hogy autónk az utazáshoz elegendõ üzemanyaggal rendelkezik.

A közlekedésbiztonság szempontjából is üdítõ tény, hogy a totót kitöltõ, autóval utazók 97 százaléka megáll pihenni a hosszabb utak során, ezzel biztosítva, hogy a sofõr megfelelõ állapotban vezessen. Életet menthet, ha az út során 2-3 óránként beiktatunk egy-egy rövid pihenõt, levegõzünk, tornázunk és – amennyiben lehetõség van rá – sofõrt cserélünk. Szintén jó aránynak számít, hogy mindössze 5 százalék végez az idõvel való spórolás végett gyakran olyan, a vezetéssel nem kapcsolatos tevékenységeket a volán mögött, mint például az evés, vagy a dohányzás. Ez különösen fontos annak ismeretében, hogy az Allianz Technológiai Központ egy 2012-es tanulmánya szerint, az autóvezetõk figyelmének elterelõdése minden tízedik esetben komoly mértékben hozzájárul a közlekedési balesetek bekövetkeztéhez.